hem
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Varskedand(1).jpg

Natursnurran

Här kan du uppleva stämningen i naturen under olika årstider. Obs! Du behöver en Flash Player för att kunna se och lyssna på natursnurran.

Finlands Natur

Finlands Natur nr 1/2020  sprider vårstämning, allt från tidig islossning i ytterskärgården till spegellugna vatten och lövsprickning i innerskärgården. Vi inleder en ny serie om mat från naturen och granskar återvinningen av avlagda kläder, som nu kommer igång på allvar. 

En del av artiklarna hittar du i Finlands Naturs webbarkiv,  men om du vill läsa resten av den digra tidningen är det enklast att prenumerera - redan idag!

Natur och Miljös kalender

13.06
Förbundskongress 2020

Kampanjen Solsvar

Är du nyfiken på hur du kan värma upp ditt hem, ditt vatten eller producera el med energi från förnybara källor? Upptäck Solsvar här

Lediga jobb

Läs mer om  lediga jobb hos oss.

Presidentens vegekorg fylld med superfood från finska skogar

19.12.2019 kl. 13:16
Miljö- och djurorganisationer överräckte sin traditionella grönsakskorg till presidentparet på Talludden. Tanken med vegekorgen är att lyfta fram hållbar matproduktion – och i år är korgen fylld med skogens håvor.

 

Miljö- och djurorganisationer överräckte i dag, den 19.12, den traditionella grönsakskorgen som sin julhälsning till presidentparet på Talludden. Tanken med en vegekorg är att lyfta fram hållbar matproduktion – och i år är korgen fylld med skogens håvor.

 

– Vi finländare har en guldgruva inom räckhåll. Finska lingon är till exempel en äkta superfood som enligt aktuella forskningsresultat bidrar till att bland annat minska låggradig inflammation, säger Ina Rosberg, ordförande för Luonto-Liitto, som överräckte korgen.

 

Skogens svampar, bär och vilda örter är både hälsosamma och goda, och därtill ännu helt gratis. Att plocka svamp eller bär är ett viktigt andningshål för många. Dessutom har skogen en positiv inverkan på hälsan och välbefinnandet. Pulsen sjunker, stressen avtar och humöret stiger då man rör sig i skogen.

 

– En mångfaldig skog är viktig för både människor och organismer. Kalhuggen ger oss varken blåbär eller gott humör.  Det är viktigt att vi skyddar de uråldriga skogar som vi i nuläget ännu har kvar. Skogar är en viktig livsmiljö med tanke på biodiversitet och dessutom fungerar de som ett betydande kollager och kolsänka, påminner Rosberg.

 

Luonto-Liitto betonar också vikten av att alla barn har rätt att vistas i en mångfaldig skog. Naturrelationen som barndomens naturupplevelser skapar lär människan att respektera naturen. Dessutom berikar en god relation till naturen livet på många sätt.

 

– Vi måste se till att barn och unga kommer i framtiden ha samma möjligheter att njuta av naturen som nuvarande generationer har haft.

 

 

Vegekorgen innehåller:

Granskottsglögg
Torkade karljohansvampar
Blåbärssylt
Lingonsylt
Hjortronsylt
Skogste
Kråkbärsmarmelad
Chokladtranbär
Snötranbär
Ekoäpplen från Borgå
BirdLife Finlands frökaka för fåglar
Veganskt tuggben för hund
Barnens naturkalender 2020

 

Bild på julkortet i korgen.

 

 

Vegekorgen överräcktes på Talludden av Luonto-Liittos ordförande Ina Rosberg, Kuono ry:s ordförande Katri Kovanen, Natur och Miljös ordförande Andrea Weckman, SEY Djurskyddet Finland rf:s verksamhetsledare Kati Pulli, Finlands naturskyddsfördbunds ordförande Harri Hölttä, WWF Finlands verksamhetsledare Liisa Rohweder och Veganförbundets grundarmedlem Päivi Hagner.