malgrupper/larare/abolands_naturskola/program/daghem_och_forskola
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Host myrdimma.jpg

Våra temadagar för småbarnspedagogiken och förskolan

Programmens längd: 2 h - hel dag

Max antal barn/grupp: 25 st

 

Greta Gråsugga – naturens egen städpersonal (3-7-åringar, höst) 

Vi blir bekanta med Skärgårdshavets invånare och särskilt storspiggen som är kung i undervattensriket. Genom saga, dans och lek lever vi oss in i spiggarnas spännande levnadsvanor. Vi provar också på att bygga spiggbon på människovis uppe på land. Beroende på väder och vind gör vi också någon form av undersökningar i strandvattnet så ta stövlar på fötterna.

 

Kurre Ekorres äventyr i höstskogen (3-6-åringar, höst) 

När hösten kommer får Kurre Ekorre mycket att stå i. Han hinner ändå träffa oss en sväng och stolt visa upp sin långa svans innan han fortsätter med att samla mat inför vintern. Vi upplever naturen och tränar både grov- och finmotorik, när vi balanserar, bygger och letar oss fram genom Kurres vardag.

 

På upptäcktsfärd med Kung Spigg på havsstranden (5−7-åringar)

Genom sagans värld blir vi bekanta med Skärgårdshavets invånare och särskilt storspiggen som är kung i undervattensriket. Genom dans och lek lever vi oss in i spiggarnas spännande levnadsvanor. Vi provar också på att bygga spiggbon på människovis uppe på land. Beroende på väder och vind gör vi också någon form av undersökningar i strandvattnet så ta stövlar på fötterna.

 

Viktor Virvelbagge - liv i sötvatten (5-7-åringar, höst och vår) 

Viktor Virvelbagge är en mästare på att simma och far runt på vattenytan som en racerbåt. Vad finns det annat i naturen som flyter? Och vem lever under vattenytan? Vi fångar smådjur vid vattenkanten, sköter om dem ett tag och släpper dem tillbaka om en stund. Genom lek och strandkonst lever vi oss in i vattendjurens värld och lär känna vårt närmaste vattendrag. Programmet lämpar sig vid ett sötvattendrag t.ex. sjö, damm, bäck eller dike.


Vinterkul med Sylvia Skogshare (3-7-åringar, vinter) 

Häng med Sylvia på hennes äventyr i Vinterskogen! Vem har gått här? Jo, Sylvia Skogshare och hennes vän Rasse Räv! Barnen deltar i ett vinterprogram där vi tillsammans lever oss in i skogsharens vardag. Vi tittar på olika djurspår, dukar fram mat åt djuren. Programmet innehåller även lekar och andra aktiviteter med anknytning till skogen, vintern och harens liv.
 

Boris Bofink och fåglarnas vår (3-7-åringar, vår)

Med Boris Bofink bekantar vi oss med fåglarnas vårsysslor. Vi letar efter fågelmat, kvittrar vårmelodier och tar tillsammans reda på vilka fåglar som på våren flyttar tillbaka till hemknutarna. Vi provar på att spana efter fåglar som riktiga fågelskådare. Allt detta gör vi genom roliga lekar och fantasifulla övningar.

 

Hanna Humla och vårens blommor (förskolan, vår)

Vem är det som har sex ben, fin frisyr och viktiga saker att jobba med? Den här dagen kommer vi att på ett lekfullt sätt lära oss mer om varför vi behöver Hanna Humla för att det ska bli blommor, frukt och frön. Vi söker doftspår och gör i ordning boplatser för humlor. Vi kikar också efter vårtecken och undersöker några vanliga vårblommor.