malgrupper/larare/alands_naturskola/vad_vi_gor
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Var koltrastbroder(1).jpg

Hur bokar man?

Vill du att din skola, klass eller barngrupp ska få komma ut i naturen med Ålands naturskola välkommen att kontakta: alandsnaturskola(at)naturochmiljo.fi eller ring tel nr : 0452700318

Välkommen ut med Ålands naturskola!

Vad erbjuder naturskolan?

Vi erbjuder naturskoldagar (långa och korta) med olika temahelheter för daghem, förskolor och skolor under alla årstider. Vi erbjuder även fadderverksamhet så kallad naturskolklass. Som naturskolklass har ni 4 naturskoldagar under läsåret. Läs mera om hur du blir naturskolklass här. Från och  med hösten 2019 finns även faddermöjlighet för daghemsgrupper!

Naturskoldagens undervisning är anpassade till årstiden, åldersgruppen och den omgivande miljön. Till helheten kan också höra för- och efterarbetsuppgifter. 

På naturskolan använder vi naturen som klassrum. Naturskoldagen kan således arrangeras såväl i skolans eller daghemmets närmiljö som i ett passligt natur- eller friluftsområde som er grupp behändigt kan ta sig till. Naturskolläraren står för den pedagogiska utrustningen – för er grupp gäller det  bara att klä er väderenligt och ev. ta med matsäck.

 

Hösttema:

Älgen skogens konung

Kom med och bli Älgspanare för en dag! Hur ser man att älgen har varit här? Genom spännande upplevelser och lekar lär vi oss om detta stora, coola djur. Vad gör de i storskogen? Vad äter de och hur låter de? Visst skymtar det något stort och brunt där bakom tallen?

Gunnar Gråsuggas coola liv i stubbarna

Hur försvinner stubbarna? Vart tar löven vägen? Programmet handlar om våra viktiga vänner nedbrytarna. Under dagen lär vi känna Gunnar gråsugga. Vi upptäcker och upplever genom lekar och praktiska övningar. Vi lär oss om denna coola 160 miljoner år gamla art, dess liv i mörker och skrymslen dit solen aldrig når!

Stackmyran Tyra

Vart leder alla myrstigar i skogen? Hur pratar myror med varandra? Vad händer i myrstackens olika rum? Vi dyker ner till skogsbottnen och följer med myran Tyra på en spännande dag i en stackmyras liv bland barr och blåbärsis. Vi undersöker, leker, räknar och samarbetar på olika vis – det är myror duktiga på!

Kurre Ekorres äventyr i höstskogen

När hösten kommer får Kurre Ekorre mycket att stå i. Det är knappt så att han hinner med på vår utedag medan vi är i hans skog. Vi upplever naturen genom ekorrens ögon och tränar både grov- och finmotoriken när vi balanserar, bygger och letar oss fram. 

Karin Korsspindels förunderliga värld

Karin Korsspindel lever ett undanskymt liv bland grässtrån, grenar och andra gömställen i skogen. Hon är en snäll och omtänksam mamma, men samtidigt ett rovdjur. Kom med ut och undersök spindlar och andra småkryp i din skog. Tillsammans lär vi oss hur spindlarna ser ut, vad de lever av och vem de är rädda för. Vi undersöker och leker med anknytning till årstiden, skogsnaturen och spindlars liv. 

Insekter under luppen

Rustade med luppar och vita dukar beger vi oss ut för att leta upp de där små krypen som är duktiga på att gömma sig. Vi lär oss om insekternas anatomi, räknar ben och vingar och lär oss se skillnaderna mellan gråsuggor, spindlar och insekter.

Upplev höstnaturen

Upplev naturen med alla sinnen! Vi studerar färger, former, dofter och ljud i naturen och funderar på vad djuren gör om hösten för att klara sig genom den långa vintern. Vi letar, bygger och undersöker omgivningen, från det stora till det lilla.

Vattenkikaren: Östersjön (åk 4-6)

Ett program vid strandkanten. Vi undersöker de fria vattenmassorna, bottnarna och stranden. Vi lär oss känna igen de vanligaste algerna. Med hjälp av håvar och vattenkikare tittar vi närmare på vad som finns under ytan. Genom lekar och egna undersökningar lär sig eleverna om näringskedjorna, både under och ovanför vattenytan.
Om platsen och tidpunkten är lämplig finns det också en möjlighet till fågelskådning, inklusive lekar om våra vanligaste sjöfåglar och vadare.

Vattnets värld  (åk 3-6) 

Genom spel, uppdrag och lekar lär vi oss om vattnets kretslopp och vattnets roll i världen och i vår vardag. Vi undersöker vattnets egenskaper och olika skepnader. Har vi en heldagsprogram tar vi chansen och tittar närmare på några växter och djur som lever i eller nära våra vattendrag.

Stannfåglar  (åk 3-6)

Vi bongar vinterfåglar och övar oss att locka dem till oss. Vi bekantar oss med fåglarnas utseende, vad de äter och hur de överlever vintern, samt repeterar de vanligaste arterna vid fågelbordet. Vi tillverkar egna fågelmatare och kokar dundergröt åt småfåglarna på fältkök.

Mossor och lavar (åk 3-6)

Mossor och lavar finns överallt, men vid en närmare titt inser man den otroliga artrikedomen. Eleverna lär sig skillnaden mellan lavar och mossor, namnen på några vanliga arter och övar sig att sortera och kategorisera. Framför allt fascineras vi av mångfalden i vår närmiljö!
 

Vinter- och vårtema:

Vinterkul med Sylvia Skogshare

Häng med Sylvia på hennes äventyr i Vinterskogen! Vem har gått här? Jo, Sylvia Skogshare och hennes vänner Rasse Räv, Kurre Ekorre och Elmer Älg! Barnen deltar i ett vinterprogram där vi tillsammans lever oss in i skogsharens vardag. Vi tittar på olika djurspår och dukar fram mat åt djuren. Programmet innehåller lekar och andra aktiviteter med anknytning till skogen, vintern och harens liv.

Hanna humla (förskola )

Vem är det som har sex ben, fin frisyr och viktiga saker att jobba med?

Den här dagen kommer vi att på ett lekfullt sätt, lära oss mer om varför det behövs såna som Hanna Humla, för att det ska bli frukt, gurkor, blommor och frön och sånt.

Vi spanar, snackar doftspår och lär oss dansa bidansen. Vi kikar också efter vårtecken och ser vilka blommor som slagit ut samt lär oss namnen på några vanliga vårblommor.
 

Virvlande Vårvindar (åk 1-3)

Den här dagen kommer vi att lära oss mera om varför bin, humlor, fjärilar och andra insekter är så viktiga. Vi studerar och letar efter insekter i luppar och bygger insekthotell. Vi letar också efter vårtecken och lär oss känna igen vårblommor. Fokus ligger på elevernas faktiska upptäckter i naturen. Dagen varvas med undersökningar diskussioner och lekar.

Det stora språkäventyret (åk 4-6)

Kom och lös utmaningar både stora och små! Språkäventyret väntar på dej. Genom lekar och övningar tränar vi på att berätta spana och upptäcka.Kom och bli en djurupptäckare, utforska hemliga lådan, tävla i en ordstafett eller balansera på en ordstock.

 Fågeläventyret  (åk 1-3)

Den här dagen kommer vi på ett lekfullt sätt lära mer om våra vårfåglar

Vi tränar att använda kikare. Vilka fåglar häckar på Åland?  Hur kan de hitta många mil tillbaka till Åland? Varför ser näbbar och fötter så olika ut på olika fåglar och vilka olika grupper av fåglar har vi på Åland?

Hur ser olika holkar ut och vilka fåglar trivs i de olika holkarna? Vi lär några fågelarter till namn och läte och tränar på artnamnen.

Vi kan även skapa fågelägg av lera som vi målar.

Boris bofink (förskola)

När naturen vaknar upp ur vinters vila kommer våren med ljus, värme, färger, liv och läten. Vi letar efter vårtecken med alla våra sinnen. Vi provar på att titta med kikare och lär oss om vårfåglar. Vi lär oss genom lek och praktiska övningar med anknytning till bofinken och årstiden.

Räven Rasses äventyr i skogen

Rävungen Rasse är på vift! Häng med på hans äventyr. Han är så nyfiken och vill se allt som sker omkring honom. Tillsammans lever vi oss in i den lilla rävens vardag. Programmet innehåller lekar och sinnesövningar med anknytning till årstiden, skogsnaturen och rävens liv.

Friluftsteknik för åk 4-6

Vi packar  ryggsäcken och vandrar ut i skogen. Längs vägen upptäcker vi med nyfikenhet och öppna sinnen våren. När vi bestämt vår lägerplats för dagen lär vi oss laga vindskydd, enkla knopar och tränar på att göra upp eld med eldstål.  Vi kokar te av granskott på stormkök och lagar naturkonst. Vi följer inte ett fastspikat program, utan låter naturen bjuda på upplevelserna.