malgrupper/larare/naturskolan_uttern/program/daghem_forskola
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Rodgulhorisont(1).jpg

Kontakt

 

Pia Bäckman                  Emma Sten
Naturskollärare               Naturskollärare
050 462 9947                 045 880 4480

Bokningar för               Bokningar för
huvudstadsregionen​    västra Nyland


fornamn.efternamn( at )naturochmiljo.fi

 

Temadagar för småbarnspedagogiken och förskolan

 

Programmets längd: 2-4 h

Max antal barn per grupp: 25 st

 

Karin korsspindels förunderliga värld (5-8 år, höst och vår)

Karin Korsspindel lever ett undanskymt liv bland grässtrån, blad och grenar. Tillsammans lever vi oss in i en spindels vardag medan vi undersöker spindlar och andra småkryp i skogen.

Viktor Virvelbagge - liv i sötvatten (5-7-åringar, höst och vår) 

Viktor Virvelbagge är en mästare på att simma och far runt på vattenytan som en racerbåt. Vad finns det annat i naturen som flyter? Och vem lever under vattenytan? Vi fångar smådjur vid vattenkanten, sköter om dem ett tag och släpper dem tillbaka om en stund. Genom lek och strandkonst lever vi oss in i vattendjurens värld och lär känna vårt närmaste vattendrag. Programmet lämpar sig vid ett sötvattendrag t.ex. sjö, damm, bäck eller dike.

Kurre Ekorres äventyr i höstskogen (3-6-åringar, höst) 

När hösten kommer får Kurre Ekorre mycket att stå i. Det är knappt så att han hinner med på vår utedag, i hans skog. Men när han väl dyker upp har han mycket att berätta. Lyssna till hans berättelse om höstskogen och dess djur, om hur ekorrens liv ter sig genom olika årstider, och om hur det kommer sig att han är så stolt över sin långa svans. Vi tränar både grov- och finmotorik, när vi balanserar, bygger och letar oss fram genom Kurres vardag.

Kurre Ekorre bjuder även  in förskolor att bli naturskolklasser 

Nu kan du anmäla din förskolgrupp som naturskolklass och uppleva naturen tillsammans med Kurre under alla fyra årstider. Vi bygger ekorrbon och samlar in höstdofter. Vi letar efter sovande ting och lyssnar till läten i den tysta vinterskogen. Vi blir spårdetektiver och tar reda på vem som har rört sig i skogen. På våren letar vi efter vårtecken och kikar in i småkrypens värld. 

Kurre Ekorre bjuder in förskolor att bli naturskolklasser

Nu kan du anmäla din förskolgrupp som naturskolklass. Vi bygger ekorrbon och samlar in höstdofter. Vi letar efter sovande ting och lyssnar till läten i den tysta vinterskogen. Vi blir spårdetektiver och tar reda på vem som har rört sig i skogen. På våren letar vi efter vårtecken och kikar in i småkrypens värld.

 

Som naturskolklass träffar ni Kurre totlat fyra gånger under läsåret: i september, november, februari och april. En naturskoldag tar ca 2,5 timmar. Utöver naturskoldagarna får gruppen under årets lopp brev av Kurre med roliga tips om vad som finns att upptäcka i naturen just då. Programmet är planerat utgående från förskolornas läroplansmål och leds av naturskolläraren.

Greta Gråsugga – naturens egen städpersonal (höst) 

Kom med på ett höstäventyr bland färggranna löv, svampar och vissnande växter. Vi lär känna Greta Gråsugga som älskar att springa och kräla omkring bland blad och växter. Gråsuggorna är nedbrytare, som förvandlar det de äter till jord – verkliga jordmaskiner! Vi lever oss in i nedbrytarnas liv genom roliga lekar, letar efter nedbrytare bland höstlöven och blir bekanta med nedbrytarnas viktiga uppgift i naturen.

På uppdrag med Skogstomten (4-7 år, november-januari)

Älgen har tappat sin krona, skatan har ett glittrande dilemma och ekorren behöver hjälp med att underhålla släktingbarnen. Skogstomten ber barnen om hjälp för att uppfylla djurens önskelista inför midvinterfesten. Vi tar på oss varma tomtekåpor och beger oss ut i morgondunklet i stormlyktans sken.

Vinterkul med Sylvia Skogshare (vinter, 5-6 år)

Vems vita bollsvans är det som skymtar under granen? Jo, Sylvia Skogshares! Följ med Sylvia på äventyr i skogen. Vi skuttar som harar, letar efter mat och lär oss om livet i vinterskogen.  Med lite tur får vi även träffa Sylvias vänner, men det gäller att röra sig varsamt så att inte räven eller berguven får syn på oss.

Upptäck havsstranden med Kung spigg  (5-7-åringar, vår) 

Genom sagans värld blir vi bekanta med havsstrandens invånare och särskilt storspiggen som är kung i undervattensriket. Genom dans och lek lever vi oss in i spiggarnas spännande levnadsvanor. Vi provar också på att bygga spiggbon på människovis uppe på land. Beroende på väder och vind kanske vi även kikar under ytan i strandvattnet så ta stövlar på fötterna.

Hanna Humla och vårens blommor (förskolan) 

Vem är det som har sex ben, fin frisyr och viktiga saker att jobba med? Den här dagen kommer vi att på ett lekfullt sätt lära oss mer om varför vi behöver Hanna Humla för att det ska bli blommor, frukt och frön. Vi söker doftspår och gör i ordning boplatser för humlor. Vi kikar också efter vårtecken och undersöker några vanliga vårblommor.

Boris Bofink och fåglarnas vår (5-8 år, vår)

Med Boris Bofink bekantar vi oss med fåglarnas vårsysslor. Vi letar efter fågelmat, bygger bon och tar tillsammans reda på vilka olika fåglar som på våren flyttar tillbaka till hemknutarna. Vi övar oss att använda oss av och titta med kikare som riktiga fågelskådare. Allt detta gör vi genom roliga lekar och övningar.

Räven Rasses äventyr i skogen (4-6 år, vår)

Rävungen Rasse är på vift! Häng med på hans äventyr. Han är så nyfiken och vill se allt som sker omkring sig. Tillsammans lever vi oss in i den lilla rävens vardag. Programmet innehåller lekar och sinnesövningar med anknytning till årstiden, skogsnaturen och rävens liv.

Roligt att räkna med skatan (förskolan, vår)

På våren är det dags för bobygge hos skatorna! Vi samlar pinnar, räknar och jämför. Vi och övar oss på taluppfattning och motsatsord samtidigt som vi lekfyllt lever oss in i skatans vardag.