vad_vi_gor/klimatpiloterna/deltagare
/Site/Data/812/Images/Layout/Headers/Default/Vinter ismossa.jpg

 

Klimatpiloterna är 13 frivilliga familjer från östra Nyland. Projektet är slut, resultaten är räknade och alla personer är avtackade. Informationen lever ändå vidare. 

"En gång Klimatpilot - Alltid klimatpilot". En del Klimatpiloter har inte "snackat färdigt än" och vi kanske syns i något sammanhang ännu.

Marianne och Carl

Marianne Falck-Hvilstafeldt och Carl Hvilstafeldt bor i ett egnahemshus som fortfarande är under byggnad tillsammans med sina tre barn och sin katt.

Vi har alltid varit intresserade av miljöfrågor men det finns nog en hel del att göra i vårt liv gällande miljöaspekten. Vi har tidigare bott i mitten av Helsingfors och sen i Borgå och nu under ett års tid i Sannäs. Vårt koldioxidfotavtryck har blivit större genom vårt boendeval. Förut hade vi ingen bil och nu måste vi åka långa vägar med den till jobbet, dagis, affärer osv.

Vi bor i ett egnahemshus, som är inte riktigt färdigt. Huset är byggt ekologiskt så mycket som möjligt: vi har använt gamla dörrar och andra saker i huset och valt hållbara och ekologiska material. Vi använder mest trä från grannsågen, så vi slipper långa transporter och samtidigt kan vi stödja ett lokalt företag. Vi skulle vilja ha ett eget vindkraftsverk i framtiden och elbilar som vi skulle kunna ladda med egen el. Nästa sommar har vi hoppningsvis en egen kompost och odlingar.

Vi vill veta mera om hur vi skulle kunna göra vår livsstil grönare i vår livssituation när vi är tvungna att använda mycket bilar.
Klimatförändringen är kanske den största utmaningen som vi har nu och i framtiden. Hoppas vi kan lösa det men det krävs nog att vi börjar tänka annorlunda och skaffa en grön ekonomi på samhällsnivå. Man borde kunna hitta vettiga och klimatlämpliga lösningar gällande trafik och värme också på vardaglig nivå.
Marianne