Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Dina cookieinställningar har sparats.

Visste du att maten står för 20-25 % av vår konsumtions klimatpåverkan? Eller att det finns mat som är bättre och sämre för miljön? Du kan enkelt minska din egen påverkan genom att göra förändringar i din kost. Vad du väljer att ha på din tallrik har en stor betydelse för miljön, klimatet och hälsan.

Läs mer

Filmerna

Filmerna 2

Dina val gör skillnad!

Matproduktionen påverkar vår miljö på många olika sätt. Bland annat genom att leda till klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald samt övergödning och försurning av sjöar och vattendrag. Matproduktionen är dessutom mycket resursintensiv. Den tar mycket mark i anspråk och kräver stora mängder vatten, näringsämnen och energi.

Det finns mycket jordbruket kan göra för att matproduktionen ska bli mer klimatsmart och miljövänlig. Men jordbruket kan inte ställa om på egen hand. Vi behöver också förändra vår konsumtion av mat. Vi behöver visa att vi är med på resan och vill minska på matens miljö- och klimatpåverkan. Det kan du göra genom att välja livsmedel med låga koldioxidavtryck, minska på matsvinnet och bara handla det du behöver. Miljövänliga val som har låg klimatpåverkan är växtbaserade produkter som till exempel baljväxter, fullkornssädesslag, grönsaker, bär och frukter.

Under de senaste åren har utbudet och konsumtionen av alternativa proteinkällor till kött- och mjölkprodukter ökat. Flera av dessa produkter innehåller baljväxter, som hör till de proteinrikaste växterna. En växtbaserad kost med bönor, ärter och linser som proteinkällor kan därmed minska på matens miljö- och klimatpåverkan. Det är dessutom bra för din hälsa att äta mer grönt.

Läs mer om baljväxternas miljöfördelar och hälsofördelar här på hemsidan. Och missa inte vår receptbank som har flera smarriga recept med bönor, ärter och linser i fokus!

Bättre med Bönor i media

Bättre med Bönor i media