Vässa bladen på stavmixern

Nästa gång du äter ägg kan det vara skäl att spara äggskalen. Äggskalen kan användas för att vässa bladen på din stavmixer eller blender.

I världen produceras det årligen kring 50 miljoner ton elavfall av vilket endast 20 % återvinns (1). Din stavmixer behöver inte vara en del av den här skrämmande stora mängden elavfall! Ta bra vara på din kökselektronik och vässa bladen på din blender och stavmixer.

Vässa en trött blender eller stavmixer

Allt du behöver är:

  • äggskal från 5 ägg
  • lite vatten
  • en skål

Gör såhär:

  • Samla ihop så att du har skal från 5 ägg. Ifall du inte använder 5 ägg samtidigt kan du förvara äggskalen i en påse i frysen, tills du har samlat ihop fem stycken. Försök ifall möjligt att äggskalen är i så stora bitar som möjligt för att maximera effekten.
  • Sätt äggskalen i skålen och tillsätt lite vatten.
  • Mixa äggskalen tills de blivit pulver.
Foto: Johanna Lindholm

Nu borde bladen på din mixer vara vassa och skarpa igen. Blandningen av pulvret av äggskal och vatten lönar det sig inte att slänga bort! Äggskalen innehåller många viktiga näringsämnen, bl.a. kalcium och flera mineralämnen, som du bra kan utnyttja som tilläggsnäring åt dina grönväxter. Häll bara av blandningen till dina grönväxter!

Detta tips har tidigare publicerats den svenska Naturskyddsforeningen.

Källor:
1: Eetti ry (01/2021)

Taggar