Foto: Johanna Lindholm

Rädda blöt telefon

När din telefon fallit i vatten eller på annat sätt blivit fuktig gäller det att vara snabb i svängarna för att maximera chansen att lyckas rädda telefonen. Försök rädda telefonen genom att avlägsna fukten enligt anvisningarna nedan.

Så torkar du av en vattenskadad telefon

Allt du behöver är:

  • en plastpåse
  • torra riskorn
  • en trasa

Gör såhär:

  1. Till att börja med är det skäl att torka bort all tydlig fukt på telefonens ytor med en trasa.
  2. Ta sedan telefonen upp i så många delar som möjligt. Ta ut batteriet och SIM-kort mm. Torka även av dem med en trasa.
  3. Efter det gäller det att hälla ris i en plastpåse och sätta telefonen och alla dess delar du fått loss in i påsen med riset. Riset suger bra i sig fukt, bara du har tillräckligt med tålamod att vänta! Det är skäl att vänta minst 24 timmar innan du sätter tillbaka batteriet och försöker sätta på telefonen igen.

Ifall du inte har tålamod att vänta tillräckligt länge och försöker få på telefonen för tidigt, när telefonen fortfarande är fuktig, riskerar du att strömmen i den fuktiga telefonen kan orsaka permanent skada på telefonen.

I Finland slänger vi årligen bort upptill 123 000 ton elskrot (1), av vilket ungefär hälften återvinns (1). Din telefon behöver inte vara en del av den här skrämmande stora massan elskrot.

Källor:
1: Eetti ry (1/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...