Foto: Johanna Lindholm

Rädda blöt telefon

När din telefon fallit i vatten eller på annat sätt blivit fuktig gäller det att vara snabb i svängarna för att maximera chansen att lyckas rädda telefonen. Försök rädda telefonen genom att avlägsna fukten enligt anvisningarna nedan.

Så torkar du av en vattenskadad telefon

Allt du behöver är:

 • en plastpåse
 • torra riskorn
 • en trasa

Gör såhär:

 1. Till att börja med är det skäl att torka bort all tydlig fukt på telefonens ytor med en trasa.
 2. Ta sedan telefonen upp i så många delar som möjligt. Ta ut batteriet och SIM-kort mm. Torka även av dem med en trasa.
 3. Efter det gäller det att hälla ris i en plastpåse och sätta telefonen och alla dess delar du fått loss in i påsen med riset. Riset suger bra i sig fukt, bara du har tillräckligt med tålamod att vänta! Det är skäl att vänta minst 24 timmar innan du sätter tillbaka batteriet och försöker sätta på telefonen igen.

Ifall du inte har tålamod att vänta tillräckligt länge och försöker få på telefonen för tidigt, när telefonen fortfarande är fuktig, riskerar du att strömmen i den fuktiga telefonen kan orsaka permanent skada på telefonen.

I Finland slänger vi årligen bort upptill 123 000 ton elskrot (1), av vilket ungefär hälften återvinns (1). Din telefon behöver inte vara en del av den här skrämmande stora massan elskrot.

Källor:
1: Eetti ry (1/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Reparera söndrig telefonskärm

  Ett allmänt problem i dagens läge är att vi lyckas få sönder skärmen på vår smarttelefon. Alltför ofta väljer vi den enkla, men oekologiska lösningen, och köper en ny telefon när den söndriga skärmen börjar störa oss alltför mycket.

  Läs mer om artikeln: Reparera söndrig telefonskärm

 • Förläng telefonens batteritid

  Telefoners batterier håller sällan hemskt många år men med några goda tips kan du förlänga batteritiden på din telefon.

  Läs mer om artikeln: Förläng telefonens batteritid

 • Putsa tvättmaskinen

  Tvättmaskinen samlar i sig smuts och senast när själva maskinen eller ditt byke börjar lukta lite unket är det dags att rengöra tvättmaskinen.

  Läs mer om artikeln: Putsa tvättmaskinen

 • Rätt tvätt förlänger livet på kläder

  Genom att ta bra vara på dina kläder och sköta dem rätt håller de betydligt längre och du kan samtidigt både spara pengar och skona miljön med det. Redan genom att använda samma plagg 3 gånger längre minskar du på klädesplaggets klimatpåverkan med 65 % (1) för att klädproduktionen är ingen miljövänlig syssla.

  Läs mer om artikeln: Rätt tvätt förlänger livet på kläder

 • Avfrosta frysen

  För att din frys skall fungera länge och väl, utan att förbruka alltför mycket el, är det skäl att ta bra vara på den. När det samlas is i frysen cirkulerar luften sämre och det går åt mera energi för att upprätthålla rätt temperatur.

  Läs mer om artikeln: Avfrosta frysen