Foto: Johanna Lindholm

Rädda blöt telefon

När din telefon fallit i vatten eller på annat sätt blivit fuktig gäller det att vara snabb i svängarna för att maximera chansen att lyckas rädda telefonen. Försök rädda telefonen genom att avlägsna fukten enligt anvisningarna nedan.

Så torkar du av en vattenskadad telefon

Allt du behöver är:

 • en plastpåse
 • torra riskorn
 • en trasa

Gör såhär:

 1. Till att börja med är det skäl att torka bort all tydlig fukt på telefonens ytor med en trasa.
 2. Ta sedan telefonen upp i så många delar som möjligt. Ta ut batteriet och SIM-kort mm. Torka även av dem med en trasa.
 3. Efter det gäller det att hälla ris i en plastpåse och sätta telefonen och alla dess delar du fått loss in i påsen med riset. Riset suger bra i sig fukt, bara du har tillräckligt med tålamod att vänta! Det är skäl att vänta minst 24 timmar innan du sätter tillbaka batteriet och försöker sätta på telefonen igen.

Ifall du inte har tålamod att vänta tillräckligt länge och försöker få på telefonen för tidigt, när telefonen fortfarande är fuktig, riskerar du att strömmen i den fuktiga telefonen kan orsaka permanent skada på telefonen.

I Finland slänger vi årligen bort upptill 123 000 ton elskrot (1), av vilket ungefär hälften återvinns (1). Din telefon behöver inte vara en del av den här skrämmande stora massan elskrot.

Källor:
1: Eetti ry (1/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Reparera söndrig telefonskärm

  Ett allmänt problem i dagens läge är att vi lyckas få sönder skärmen på vår smarttelefon. Alltför ofta väljer vi den enkla, men oekologiska lösningen, och köper en ny telefon när den söndriga skärmen börjar störa oss alltför mycket.

  Läs mer om artikeln: Reparera söndrig telefonskärm

 • Förläng telefonens batteritid

  Telefoners batterier håller sällan hemskt många år men med några goda tips kan du förlänga batteritiden på din telefon.

  Läs mer om artikeln: Förläng telefonens batteritid

 • Putsa tvättmaskinen

  Tvättmaskinen samlar i sig smuts och senast när själva maskinen eller ditt byke börjar lukta lite unket är det dags att rengöra tvättmaskinen.

  Läs mer om artikeln: Putsa tvättmaskinen

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor