Att limma porslinskärl förlänger användningen av kärlet samtidigt som limningen framhäver kärlets estetiska värden. Foto: Vilma Wahlbeck

Reparera söndrigt porslin på japanskt vis

I stället för att dölja skavanker och felaktigheter, framhäver limningen det vackra i porslinet.

Detta tips tar inspiration från en gammal japansk teknik som kallas för ”kintsugi”. Tanken är att limma söndrigt porslin med guldfärg eller metall för att framhäva objektets unika historia. I stället för att dölja skavanker och felaktigheter, framhäver limningen det vackra i porslinet.

Porslin kan lätt bryta itu om det fälls på golvet. Om porslinsbitarna är relativt stora kan man pröva reparera porslinet, med guldkant! Att limma porslinet förlänger användningen av kärlet och gör porslinet unikt.

Om man har tänkt använda det reparerade porslinet för servering av mat gäller det att vara försiktig med valet av lim och färg, då många färgämnen inte lämpar sig för en direkt kontakt med livsmedel. I stället kan man hitta nya ändamål för det reparerade porslinet, till exempel som inredningsobjekt.

Porslin är på lång sikt bättre för klimatet än engångsplast och papperskärl. Det tar dock en stund att kompensera för porslinstillverkningens klimatutsläpp. En porslinsmugg måste användas 16 gånger innan muggens klimatutsläpp är mindre än för tillverkningen av en plastmugg. I jämförelse med en pappersmugg måste porslinsmuggen användas hela 64 gånger innan den är klimatvänligare än en pappersmugg.

Det kan också löna sig att fynda begagnat porslin på loppis, där man kan hitta unika kärl till ett rimligt pris.

Instruktioner för reparation av kärl med guldfärgat lim

Du behöver:

- hållbart lim (till exempel Epoxy-lim)

- guldfärg (till exempel akrylfärg)

- söndrigt porslin

- liten pensel eller liknande verktyg

Gör så här:

- Pensla färg på den ena delen av det brutna porslinet, och lim på den andra. Tryck ihop delarna och håll fast under några minuter. Låt stå och stelna.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Rengör fläckade matlådor

  Återanvändbara förvaringslådor är ett bra sätt att förvara matrester och minska på matsvinnet. Så här kan du förlänga livstiden på dina matlådor.

  Läs mer om artikeln: Rengör fläckade matlådor

 • Har du hört talas om youth-washing?

  Många unga aktiva inom miljörörelsen upplever att de blir representerade men inte inkluderade. Fenomenet kallas youth-washing, skriver Nadia Korkman i Natur och Miljös blogg.

  Läs mer om artikeln: Har du hört talas om youth-washing?

 • Klimatkompensering – ett sätt att köpa gott samvete?

  Det är generellt accepterat att utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt de kommande åren och årtionden. Detta betyder att vi måste ändra på såväl våra produktions- som konsumtionsvanor. EU satsar på att vara koldioxidneutralt år 2050 medan Finland har som mål att vara klimatneutralt senast 2035.

  Läs mer om artikeln: Klimatkompensering – ett sätt att köpa gott samvete?

 • Kolet och kriget

  Det här är också politik, tänker jag. Att överta en plats och påminna människor om att det som sker inte är naturgivet.

  Läs mer om artikeln: Kolet och kriget

 • Putsa skosulan med matsoda

  Många skor har vita sulor som lätt blir smutsiga med tiden, vilket får skorna att se gamla och slitna ut. Men det går faktiskt rätt så snabbt och enkelt att få tillbaka skornas tidigare glans! I stället för att köpa ett nytt par skor kan du förnya och fräscha upp dina gamla skor med matsoda och vatten.

  Läs mer om artikeln: Putsa skosulan med matsoda