Foto: Tuuli Solhagen

Byta dragkedja på jacka

Då dragkedjan kör fast eller går sönder behöver den bytas ut. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att själv lyckas fixa dragkedjan!

Här ser du hur du själv byter blixtlåset på en jacka, tröja eller annan överdel. I bilderna nedan visar vi stegen hur du byter dragkedjan på en lång jacka. Samma instruktioner gäller också vid byte av blixtlås på andra ställen, till exempel i byxor. Det viktigaste före du börjar är att se hur den ursprungliga dragkedjan sitter fast. Märk väl hur olika invikningar är placerade för att kunna placera den nya drakedjan på precis samma ställe.

Så byter du dragkedja på en jacka

Ta loss den gamla dragkedjan försiktigt med hjälp av en sprättare. Lägg märke till hur den urpsrungliga sitter fast så att du kan sy in nya dragkedjan på precis samma ställe.

Om dragkedjan ser ut som i bilden längst till vänster måste den allt som oftast bytas ut. Det kan gå att reparera en förvrängd dragkedja men den kommer förmodlingen inte att orka i använding så länge mera.

Sy fast en ny dragkedja på samma ställe och så likt den ursprungliga som möjligt. Det svåraste med att byta dragkedja är att lyckas placera båda sidorna exakt parallellt och i samma höjd på båda sidorna. Ta en god stund på dig för att malla dragkedjan på sin plats före du syr fast den. Om den sitter dåligt är det bara att sprätta upp den och prova på nytt.

Tack för att du reparerar! Istället för att slänga jackan ger du nytt liv åt den och kan använda den fullt ut. Med att reparera och använda plaggen längre sparar du upp till 65 % av plaggets klimatpåverkan! (1) Läs också hur du vårdar och tar hand om specialmaterial i utekläder och förlänger livet på friluftsutrustning.

Källa:
1: Naturskyddsforeningen (03/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

  Att dragkedjan inte fungerar som den borde behöver inte betyda att du måste byta till ny dragkedja. Du kanske bara behöver reparera dragkedjan. Det kan vara att problemet löser sig med några små och enkla tricks som du inte behöver alltför många verktyg och tillbehör till.

  Läs mer om artikeln: Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor

 • Laga läder och skinn

  Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats förtjänar att repareras så att det verkligen håller länge i användning.

  Läs mer om artikeln: Laga läder och skinn

 • Fräscha upp luktande skor

  Har dina träningsskor eller sneakers börjat lukta illa med tiden? Genom att ta bra hand om dina skor kan du hindra att skorna börjar lukta, men förr eller senare kan det ändå vara skäl att fräscha upp dem.

  Läs mer om artikeln: Fräscha upp luktande skor