Foto: Johanna Lindholm

Lappa hål på jeans

Att jeansen spricker vid grenen är ett allmänt problem som så gott som alla jeansanvändare säkerligen råkat ut för. Nästa gång detta händer dig behöver du inte harma dig över att du inte mera kan använda dina favoritjeans. Det är enkelt att lappa hålet. Även miljön tackar dig.

Att producera ett par nya jeans är nämligen inte någon miljövänlig syssla. För att producera ett par jeans går det upptill 6 200 liter vatten! Så istället för att slänga bort dina söndriga jeans kan du använda dig av den här lätta metoden och förlänga användartiden på dina jeans.

Lappa hål på jeans

Allt du behöver är:

 • Symaskin
 • Sytråd
 • Lapp att lappa med/ (limmtygbit)
 • (strykjärn)

Gör såhär:

 1. Klipp en bit av limmtyget eller lappen du vill lappa hålet med så att den går några centimeter över hålet på alla kanter.
 2. Stryk fast limmtyget på jeansens aviga sida så att hela hålet täcks. Limmtygets ena yta är kladdig, placera den sidan mot jeansen. Eller nåla fast tygbiten med knappnålar och sy fast biten genom att sy längs med hålets kant.
 3. Sedan gäller det att sy med en tråd som är så lik jeansens färg som möjligt med korta stygn fram och tillbaka över hålet. För att lappningen skall bli så obemärkt som möjligt lönar det sig att sy i samma riktning som jeanstygets sömmar går.
 4. Tillslut gäller det att fästa noga alla trådar, så håller det bra.

Om du lappar för hand kan du sy sömmar likadant som ovan tvärs över lappen eller så kan du fritt använda fantasin och fästa hålet och lappen med stygn var som helst, till exempel längs kanterna av lappen eller sy fästande stygnen i form av en stjärna eller ett hjärta.

Foto: Tuuli Solhagen
Foto: Tuuli Solhagen

Ifall jeansen på något annat ställe börjar vara slitna lönar det sig med det samma att förstärka tyget enligt samma metod som att lappa hålet som förebyggande åtgärd.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor

 • Laga läder och skinn

  Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats förtjänar att repareras så att det verkligen håller länge i användning.

  Läs mer om artikeln: Laga läder och skinn

 • Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

  Att dragkedjan inte fungerar som den borde behöver inte betyda att du måste byta till ny dragkedja. Du kanske bara behöver reparera dragkedjan. Det kan vara att problemet löser sig med några små och enkla tricks som du inte behöver alltför många verktyg och tillbehör till.

  Läs mer om artikeln: Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

 • Byta dragkedja på jacka

  Då dragkedjan kör fast eller går sönder behöver den bytas ut. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att själv lyckas fixa dragkedjan!

  Läs mer om artikeln: Byta dragkedja på jacka