Foto: Tuuli Solhagen

Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

Att dragkedjan inte fungerar som den borde behöver inte betyda att du måste byta till ny dragkedja. Du kanske bara behöver reparera dragkedjan. Det kan vara att problemet löser sig med några små och enkla tricks som du inte behöver alltför många verktyg och tillbehör till.

Vi slänger bort årligen kring 13 kg textiler per person (1). Ditt plagg eller din väska behöver inte bli textilavfall. Vårda och laga plagget eller väskan och reparera små defekter – som till exempel en söndrig dragkedja.

Speciellt på utejackor brukar dragkedjan vara det första som går sönder. Men släng inte jackan bara för att dragkedjan börjat bråka. Ifall dragkedjan åker upp och öppnas jämnt kan problemet ligga i löparen, det vill säga den delen du drar upp och ner för att öppna och stänga dragkedjan. Ifall löparen fortfarande är hel, men blivit en aning trög har löparen antagligen töjts ut och lyckas inte mera spänna fast tänderna tillräckligt bra för att hålla fast dragkedjan. Det enda du behöver för att fixa detta är en tång.

Om dragkedjan öppnas jämnt har löparen antagligen töjt

Allt du behöver för att spänna löparen på drakedjan är en tång. Med en tång reparerar du din dragkejda på ingen tid alls.

Foto:Johanna Lindholm
Passande verktyg för att klämma åt löparen. Foto: Johanna Lindholm

Gör så här med dragkedjor som är öppna nerifrån, t.ex. jackor:

 1. Öppna dragkedjan så att löparen är fast på endast ena sidans tänder och nere vid dragkedjans nedre del.
 2. Kläm med tången på vardera sidan av löparen, så att löparens övre och nedre sida kläms ihop.
 3. Kläm även ihop löparen från dess sidor.
 4. Försök dra fast dragkedjan som normalt. Ifall löparen fortfarande är trög, kan det vara skäl att klämma lite till. Det är bättre att börja lite försiktigare, så att löparen inte spänns onödigt mycket.

Gör så här med dragkedjor som är fast nerifrån, t.ex. byxor och kjolar:

 1. Dra löparen ner till dragkedjans nedre del.
 2. Om nedre delen av dragkedjan är dold, kan du ta upp några stygn så att du får löparen ända ner.
 3. Kläm på löparen på samma sätt som i anvisningarna ovan.
 4. När dragkedjan sluts normalt kan du sy fast de stygn du möjligen hamnat sprätta upp för att kunna börja.

Byta löpare

Om löparen är sönder och inte går att fixas enligt instruktionerna ovan kan det vara skäl att byta löparen helt och hållet.

Du får ut löparen genom att öppna låset eller stopparen som hindrar löparen från att rymma. Dra ut löparen och dra ner den nya löparen och slut låset eller säkerställ en ny stopper.

Det är viktigt att den nya löparen är av samma storlek som den gamla för att dragkedjan ska slutas. Nya löpare kan du köpa på t.ex. textilaffärer. Vissa löpare har en siffra på sig som indikerar löparens storlek, men den säkraste metoden är att ta med sig den gamla löparen, eller hela plagget till textilaffären för att lyckas köpa rätt sorts löpare.

Ifall tänderna på dragkedjan gått sönder, är det oftast skäl att byta hela dragkedjan.

Källor:
1: Eetti ry (02/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Byta dragkedja på jacka

  Då dragkedjan kör fast eller går sönder behöver den bytas ut. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att själv lyckas fixa dragkedjan!

  Läs mer om artikeln: Byta dragkedja på jacka

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor

 • Laga läder och skinn

  Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats förtjänar att repareras så att det verkligen håller länge i användning.

  Läs mer om artikeln: Laga läder och skinn

 • Fräscha upp luktande skor

  Har dina träningsskor eller sneakers börjat lukta illa med tiden? Genom att ta bra hand om dina skor kan du hindra att skorna börjar lukta, men förr eller senare kan det ändå vara skäl att fräscha upp dem.

  Läs mer om artikeln: Fräscha upp luktande skor