Foto: Tuuli Solhagen

Reparera vinglig stol

Alltför ofta, då en stol går lite sönder eller blir vinglig, sätter vi den åt sidan och till slut gör vi oss av med den och köper en ny ersättande stol.

En gammal vinglig stol med lösa ben går lätt att laga utan speciella verktyg.

Gör såhär för att fixa vinglig stol:

  1. Ta isär stolen så långt det går. Ben som glappar i sina fästen går ofta att ta loss efter att eventuella spikar eller skruvar dragits ut.
  2. Skrapa bort gammalt lim. Om stolen skall målas om bör gammal målfärg slipas bort så långt som möjligt.
  3. Tälj träpluggar av tunna ribbor, så att pluggen är rund i ena ändan, men för övrigt får den vara kantig. På detta vis fäster pluggen i bättre i ett runt hål. Spikar fäster betydligt sämre än träpluggar.
  4. Applicera trälim i alla fogar, också i plugghålen. Ifall du behöver borra nyborrade hål, gör du det naturligtvis innan du applicerar limmet.
  5. Kör in träpluggen i hålet så långt det går och kapa sedan av vid ändan, så att det inte blir någon ända som sticker ut.
  6. Spänn fast fogarna så att de pressas hårt ihop med hjälp av en skruvtvingar, ett bälte eller rep. Då fäster sig limmet bäst.

Det är bra skäl att limma alla stolbenen på en gång för att försäkra sig om att stolen kommer att stå jämt och stadigt. Då kan man rikta alla ben rätt så att stolen står rakt innan limmet hunnit torka.

Detta tips har även funnits som artikel i Finlands Natur 1/2020.

Behöver stolens ben slipas och piffas upp? Läs mer om det i tipset om hur du reparera slitna möbler!

Taggar

Du kanske också är intresserad av...