Foto: Johanna Lindholm

Reparera trög byrålåda

Gamla byrålådor kan var knepiga att dra ut och kanske till och med vara orsaken till varför du funderar på att uppdatera till en ny och smidigare byrå. Men det finns ett snabbt och enkelt knep för att fixa din gamla byrålåda.

Möbler håller länge, men möbelproduktion kan orsaka stora utsläpp. Möbler av närprocuderat virke har naturligtvis en helt annan miljöpåverkan än möbler av blandade material, metallkombinationer, tyger och vadderingar. Vid val av möbel kan det löna sig att fundera på helheten, produktionsmetoder och val av material, snarare än prislappen, om bara möjligt. Lär dig mera om möblernas miljöpåverkan här ifall du blev intresserad.

Även möbler kan ibland behöva lite omsorg och med enkla knep kan man fixa små defekter. Om byrålådan börjar låta och föra ljud kan du fixa den med följande knep.

Fixa trög byrålåda

För att fixa trög byrålåda behöver du ändast ett stearinljus.

 • Gnid stearinljuset mot lådans nedre kanter och på skenan som lådan ligger på.
 • Efter detta går det mycket lättare att dra ut lådan och utnyttja byrån för förvaring av grejer.

Detta är ett tips av den svenska Naturskyddsföreningen.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Laga repor och slitna ytor på trämöbler

  När trämöbler börjar få repor och slitna ytor är tröskeln att börja slipa och måla eller lacka om ytorna för många rätt så hög. Men tänk om du kunde behandla din möbel på ett mycket snabbt och effektivt sätt på ingen tid alls? Det enda du behöver är valnötter.

  Läs mer om artikeln: Laga repor och slitna ytor på trämöbler

 • Laga sliten möbel

  Många möbler kan repareras lättare än vad man skulle tror.

  Läs mer om artikeln: Laga sliten möbel

 • Reparera vinglig stol

  Alltför ofta, då en stol går lite sönder eller blir vinglig, sätter vi den åt sidan och till slut gör vi oss av med den och köper en ny ersättande stol.

  Läs mer om artikeln: Reparera vinglig stol

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor