Foto: Johanna Lindholm

Reparera trög byrålåda

Gamla byrålådor kan var knepiga att dra ut och kanske till och med vara orsaken till varför du funderar på att uppdatera till en ny och smidigare byrå. Men det finns ett snabbt och enkelt knep för att fixa din gamla byrålåda.

Möbler håller länge, men möbelproduktion kan orsaka stora utsläpp. Möbler av närprocuderat virke har naturligtvis en helt annan miljöpåverkan än möbler av blandade material, metallkombinationer, tyger och vadderingar. Vid val av möbel kan det löna sig att fundera på helheten, produktionsmetoder och val av material, snarare än prislappen, om bara möjligt. Lär dig mera om möblernas miljöpåverkan här ifall du blev intresserad.

Även möbler kan ibland behöva lite omsorg och med enkla knep kan man fixa små defekter. Om byrålådan börjar låta och föra ljud kan du fixa den med följande knep.

Fixa trög byrålåda

För att fixa trög byrålåda behöver du ändast ett stearinljus.

 • Gnid stearinljuset mot lådans nedre kanter och på skenan som lådan ligger på.
 • Efter detta går det mycket lättare att dra ut lådan och utnyttja byrån för förvaring av grejer.

Detta är ett tips av den svenska Naturskyddsföreningen.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Laga repor och slitna ytor på trämöbler

  När trämöbler börjar få repor och slitna ytor är tröskeln att börja slipa och måla eller lacka om ytorna för många rätt så hög. Men tänk om du kunde behandla din möbel på ett mycket snabbt och effektivt sätt på ingen tid alls? Det enda du behöver är valnötter.

  Läs mer om artikeln: Laga repor och slitna ytor på trämöbler

 • Laga sliten möbel

  Många möbler kan repareras lättare än vad man skulle tror.

  Läs mer om artikeln: Laga sliten möbel

 • Reparera vinglig stol

  Alltför ofta, då en stol går lite sönder eller blir vinglig, sätter vi den åt sidan och till slut gör vi oss av med den och köper en ny ersättande stol.

  Läs mer om artikeln: Reparera vinglig stol

 • Rätt tvätt förlänger livet på kläder

  Genom att ta bra vara på dina kläder och sköta dem rätt håller de betydligt längre och du kan samtidigt både spara pengar och skona miljön med det. Redan genom att använda samma plagg 3 gånger längre minskar du på klädesplaggets klimatpåverkan med 65 % (1) för att klädproduktionen är ingen miljövänlig syssla.

  Läs mer om artikeln: Rätt tvätt förlänger livet på kläder

 • Avfrosta frysen

  För att din frys skall fungera länge och väl, utan att förbruka alltför mycket el, är det skäl att ta bra vara på den. När det samlas is i frysen cirkulerar luften sämre och det går åt mera energi för att upprätthålla rätt temperatur.

  Läs mer om artikeln: Avfrosta frysen