Strandzonen som reningsfilter
Stränder omfattar zonen som avgränsar land från hav, sjö eller vattendrag. Strandmiljöer är värdefulla habitat för många djur- och växtarter. Deras artsammansättning och markkvalitet är även viktig med tanke på näringsupptaget; en strand med en artrik växtlighet motverkar erosion och kan därför också motverka näringsläckaget till vattnet. Dessutom bidrar en artrik strandväxtlighet till ökad biologisk mångfald.
Den stora mängden näringsämnen som når stränderna har dock fört med sig problem även för strandmiljön. Överskottet av näring leder till att strandens växtproduktion ökar kraftigt, vilket ofta gynnar enstaka undanträngande arter, såsom bladvass och jättegröe. Många stränder blir således igenvuxna och ursprunglig strandvegetation trängs undan. Därför är det viktigt att vårda och restaurera stränder genom att gallra igenvuxna ruggar, bekämpa invasiva arter och återställa ursprunglig strandvegetation.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Vad kan du göra för Östersjön på land?
Östersjön är ett av världens mest sårbara hav och är hårt drabbat av övergödning, föroreningar och klimatförändringar. För att skydda Östersjön måste vi reducera de diffusa näringsutsläppen från jord- och skogsbruk och samtidigt implementera lösningar som begränsar det oundvikliga näringsläckaget.
-
Strandzoner till räddning!
Strandzoner utgör området mellan land och vatten och är avgörande i kampen mot övergödningen av Östersjön. Dessa områden utgör inte bara viktiga habitat, utan fungerar också som naturliga filter för näringsämnen och sediment. Genom att skydda och restaurera strandzoner kan vi minska näringsbelastningen på havet, förbättra vattenkvaliteten och stärka kustekosystemen. Välmående strandzoner är avgörande för havets framtid.
-
Naturbaserade lösningar för ett renare Östersjön
Läs mer om artikeln: Naturbaserade lösningar för ett renare Östersjön
-
Skogen och Östersjön
-
Främmande invasiva strandväxter