Östersjön - ett unikt men känsligt innanhav
Östersjön är ett fascinerande innanhav med en säregen miljö. Det är ett isolerat och bräckt innanhav som dessutom är mycket grunt och har ett långsamt vattenutbyte. Dessa egenskaper innebär att Östersjön inte bara är unikt, utan också känsligt för belastning.
Artsammansättningen i Östersjön är också unik. Det lever relativt få arter i Östersjön och dessa består av både söt- och saltvattenarter. De arter som lyckas överleva i Östersjöns partikulära miljö lever därför redan på gränsen av sin optimala levnadsmiljö. Arterna utgör dessutom ett väldigt enkelt ekosystem som är känsligt för även de minsta förändringarna.
Ett av Östersjöns största hot är övergödningen. Just nu belastas Östersjön av avrinningen från upp till 14 länder och nästan 90 miljoner människor. Därför är Östersjön i kris och vi måste skydda det. Var med och kämpa för att rädda Östersjön och dess arter!
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Vad kan du göra för Östersjön på land?
Östersjön är ett av världens mest sårbara hav och är hårt drabbat av övergödning, föroreningar och klimatförändringar. För att skydda Östersjön måste vi reducera de diffusa näringsutsläppen från jord- och skogsbruk och samtidigt implementera lösningar som begränsar det oundvikliga näringsläckaget.
-
Naturbaserade lösningar för ett renare Östersjön
Läs mer om artikeln: Naturbaserade lösningar för ett renare Östersjön
-
Skogsbrukets inverkan på vattnen
Finlands skogar täcker en stor del av landet och är en av våra viktigaste naturresurser. Skogsindustrin är en viktig del av landets ekonomi, men visste du att skogsbruket också påverkar våra vatten? Våra bäckar, åar, sjöar och till och med Östersjön belastas av flera olika skogsbruksmetoder.
-
Skogen och Östersjön
-
Strandzonen som reningsfilter