Strandvårdsguiden
Strandvårdsguiden ger dig konkreta tips på hur just du kan bidra till att återställa stränder och inspirerat dig till att vara med och vårda dessa unika och betydelsefulla livsmiljöer.
Guiden är en del av projektet Från skog till hav och finansieras av Finlands naturskyddsstiftelse. Strandvårdsguiden utgör även en del av Annie Wallers examensarbete i hortonomstudier vid Tavastlands yrkeshögskola (HAMK). Guiden riktar sig till strandägare och andra som vistas i Östersjöns skärgårdsområden, samt till dem som vill bidra till den biologiska mångfalden på stränder kring Östersjön.
Innehållet lämpar sig för den som vill lära sig om de finska strandmiljöernas nuvarande tillstånd och bekanta sig med konkreta åtgärder för att restaurera ursprunglig strandvegetation. För att vårda strandmiljöer krävs det många och långvariga insatser, och framför allt kunskap.
Strandvårdsguiden publiceras inom kort här på sidan.
Den fysiska strandvårdsguiden delas ut under projektets sommarturné.
Dela denna sida
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Strandtyper
Finlands kustlinje intill Östersjön är inte bara lång (ca. 46 000 km), utan också mångfacetterad när det kommer till dess olika strandtyper. Den består av allt från dramatiska klippor och steniga moränstränder till mjuka sandstränder och leriga bottnar. Varje strandtyp har sina egna unika egenskaper och biologiska samhällen där olika uppsättningar av växter och djur trivs.
-
Strandzoner till räddning!
Strandzoner utgör området mellan land och vatten och är avgörande i kampen mot övergödningen av Östersjön. Dessa områden utgör inte bara viktiga habitat, utan fungerar också som naturliga filter för näringsämnen och sediment. Genom att skydda och restaurera strandzoner kan vi minska näringsbelastningen på havet, förbättra vattenkvaliteten och stärka kustekosystemen. Välmående strandzoner är avgörande för havets framtid.
-
Vad kan du göra för Östersjön på land?
Östersjön är ett av världens mest sårbara hav och är hårt drabbat av övergödning, föroreningar och klimatförändringar. För att skydda Östersjön måste vi reducera de diffusa näringsutsläppen från jord- och skogsbruk och samtidigt implementera lösningar som begränsar det oundvikliga näringsläckaget.
-
Våtmarker - naturens vattenreningsverk
Våtmarker är en av naturens mest mångsidiga och värdefulla ekosystem. Dessa blöta miljöer fungerar som viktiga filterzoner som bromsar upp näringsläckaget och håller kvar sediment. I takt med att klimatförändringar och mänskliga aktiviteter ökar trycket på våra vattenmiljöer, blir våtmarkernas funktioner allt viktigare, särskilt för Östersjön. Men vad är våtmarker egentligen, och hur kan vi dra nytta av dem samtidigt som vi skyddar dem?
-
Hur kan du främja strändernas tillstånd?
Läs mer om artikeln: Hur kan du främja strändernas tillstånd?