Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Dina cookieinställningar har sparats.
Foto: Helsingfors Universitet, Katarina Lönnström

Recept

Här har vi samlat flera läckra recept där olika baljväxter är huvudingrediensen. Varför inte prova tofulimonello, kinuskidröm med bondböna eller en proteinsmoothie med pulled havre? Att äta en mer växtbaserad kost är bra för hälsan, miljön och klimatet. Vi hoppas därför att du ska hitta inspiration och våga prova ett vegetariskt recept med bönor, ärter eller linser.

Kom ihåg att tillreda bönorna

Vissa baljväxter innehåller en del skadliga ämnen, vilket är en orsak till varför baljväxter kräver tillredning på ett eller annat sätt innan de går att avnjutas. Det handlar oftast om att blötlägga eller koka baljväxterna. För färska bönor är det alltid bra att till exempel koka dem innan. För torkade bönor måste du i regel först blötlägga dem över natten (minst 12 h) och sedan skölja av dem innan du kokar dem i minst 30 min. Sedan är det tryggt att äta bönorna i till exempel sallader, soppor, grytor och andra maträtter. Om du tycker att det låter omständligt så finns det som tur är en hel del processade baljväxtprodukter på marknaden, som går betydligt lättare och snabbare att tillreda. Kolla vår receptbank för inspiration på vad du kan göra med baljväxter!

Källor och vidare läsning

https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/541513/luke-luobio_10_2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y