Smörgåsdjur med hummus

Den här gulliga smörgåsen är gjord av matkonstnären Linda Nyberg. Hon driver Instagramkontot @breakfastformyson där hon gör kreativa matfigurer till sin son. I det här receptet är kikärter och hummus i fokus.

Ingredienser

Foto: Linda Nyberg

Hummus

1 paket konserverade kikärter (380 g)

Saft från en citron (ca 1/2 dl)

2 msk tahini (kan bytas ut mot olivolja eller osötat jordnötssmör)

1/2-1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 tsk vatten

1/2 tsk salt

Ev. spiskummin och paprikapulver

Gör så här

Hummus

1. Kör tahini (alt. olivolja eller jordnötssmör om du inte använder tahini) och citronsaft i en matberedare i cirka 1 min.

2. Tillsätt olivolja, finhackad vitlök och salt.

3. Häll av kikärtsspadet och skölj kikärterna.

4. Tillsätt hälften av kikärterna i en matprocessor (mixer) och kör i cirka 1 min. Skrapa sidorna och botten av skålen innan du tillsätter resten av kikärterna. Kör matprocessorn igen tills hummusen är tjock och slät. Om hummusen är för tjock eller har kikärtsbitar i sig, tillsätt långsamt 1-3 msk vatten medan matprocessorn är påslagen och tills du når perfekt konsistens.

5. Smaka av med salt, vitlök och eventuellt lite spiskummin.

6. Servera hummusen med några droppar olivolja och lite paprikapulver.

Hemlagad hummus förvaras bäst i en lufttät behållare i kylskåpet upp till en vecka.

Smörgåsdjur

1. Bre hummusen på valfritt bröd och dekorera med det du har i kylskåpet, till exempel frukter, grönsaker och bär i säsong.

På Linda Nybergs Instagramkonto Breakfastformyson kan du ta del av fler inspirerande matfigurer och få idéer på hur du kan göra mat mer spännande för barn.

Taggar