Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Dina cookieinställningar har sparats.

Årets julklapp lockar på utfärd

Inspiration , Publicerat:

Varje år röstas årets julklapp fram lagom en månad före jul. I år blev det stormköket.

HUI Research i Sverige väljer årligen årets julklapp. Utmärkelsen föregås av diverse analyser och funderingar om vad som speglar samhället. Enligt HUI skall det vara en produkt som representerar den tid vi lever i just nu, det skall vara en nyhet eller en produkt som har ett nyväckt intresse och förstås skall det ha ett högt försäljningsvärde. Nordiska museet i Stockholm har sedan 2011 dokumenterat Årets Julklapp och satt dem i fysisk form till sina samlingar.

Trendigt att äta ute – med stormkök

Minnena från 70-tals familjen ute på campingsemester där påssoppa och konserver värmdes i stormkökets kastrull är ett minne blott. Utemat på stormök kan precis lika bra betyda nyfångad fisk eller grillbiff tillsammans med en god trattkantarellrisotto (gjord på dinkel!), till efterrätt nystekta plättar med blåbär där smeten förberetts hemma och satts i en flaska, lätt! Ambitionsnivån kan sättas helt enligt smak och tyckte och de senaste åren har det dykt upp receptböcker på hur man gör sin egen torkade utflyktsmat istället för att köpa färdigt eller hur du kockar vegetariskt på öppen eld och stormkök.

I natur- och miljökretsar, bland friluftsintresserade och naturskollärare är vi bekanta med stormköket sedan länge. I naturskolan använder vi det flitigt, vi kokar skogste, vi gör dundergröt till fåglarna och ibland kan det till och med bli växtfärgning av garn i stormkökets kastrull. Användningsområdena är många för ett så enkelt och flyttbart litet fältkök. De kommer i olika modeller och alla har sitt favoritfältkök som de pratar gott om. Kaffepannan ska vara sådär svart och ingrodd och det finns tips på hur man kokar det godaste kaffet med att sjuda upp, låta sjunka, sjuda igen – kanske tre eller flera gånger, och det får absolut inte koka fastän vi säger koka kaffe.

Att stormköket blir årets julklapp är på ett sätt ganska självklart och tippat då det speglar året som gått. Så många människor har både återupptäckt och nyupptäckt det härliga med att vara i naturen, att laga mat ute och njuta av det nära som finns omkring oss istället för att resa långt bort. Men friluftsprylar är också en stor marknad för dem som gillar att konsumera och skaffa det senaste på området, så vi hoppas att stormköken som köps till julklapp faktiskt skall komma till användning och inte bli liggandes i skåpet! För vad är inte bättre än att få äta god mat ute i naturen. Det smakar alltid så gott i friska luften!

Åsa Hägg

Naturskollärare vid Ålands Naturskola

Taggar

Du kanske också är intresserad av...