Jorda dig!

Inspiration , Publicerat:

I dag firas Earth Day, jordens dag, runt om planeten. Temadagen initierades 1970 av en amerikansk senator. Sedan 1990 är den 22 april en internationell temadag, vars syfte är att lyfta betydelsen av naturskydd. I år firar Earth Day sitt 50-årsjublieum och kampanjen är på många håll digital, inte minst på grund av rådande coronarestriktioner. Du kan läsa mer om kampanjen på www.earthday.org.

Vi utmanar dig att stanna upp och bli varse naturen kring dig i dag. Vi tänker på den annorlunda vardag vi lever i, och vilken stress det troligen skapar för många av oss. Därför har vi valt ut fyra övningar för att varva ner, släppa alla snurrande tankar och känna naturen omkring oss en kort stund. Vilken väljer du?

#1 Trädkramaren

Gå ut i trädgården eller till din närmaste skog. Iaktta träden noggrant. Vilket av dem liknar dig mest? Ställ dig bredvid trädet och krama om det i minst en minut. Lägg kinden mot stammen och känn efter. Hur känns det?

#2 Jordkontakt

Klä dig varmt och välj en lugn plats utomhus. Lägg dig på marken, gärna på ett liggunderlag. Blunda, ligg stilla och lyssna. Märker du hur naturen kommer allt närmare dig ju längre du ligger? Vilka ljud hör du? Känner du igen dem?

#3 Sinnesstig

Ta av dig barfota och känn på minst fem olika material med fötterna. Vill du kan du samla de olika materialen längs en faktisk stig och bjuda in en vän att pröva gå den, kanske med ögonbindel. Ta med en liten handduk så att personen kan torka av fötterna och hoppa i skorna igen när ni är klara.

#4 Vårbad

Som vinterbad, men i april. Den här utmaningen kräver att du har en vän (en vuxen, om du är ett barn!) med dig. Sök upp din närmaste strand och ta ett kallt bad. Effekten är omedelbar. Det går inte att tänka på annat än här och nu när du badar den här årstiden.

Om du vill, dela gärna din upplevelse med #jordadig och #kännnaturen och inspirera någon annan att göra detsamma.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Vår vanligaste fågel och nittionio andra

  Inspiration , Publicerat:

  Talgoxe, domherre, kråka, skata, koltrast, sångsvan, gräsand, fiskmås, tamduva, större hackspett. Hastigt får du ihop till tio gamla bekanta längs promenadrutten och sedan är du på god väg.

  Läs mer om artikeln: Vår vanligaste fågel och nittionio andra

 • Årets julklapp lockar på utfärd

  Inspiration , Publicerat:

  Varje år röstas årets julklapp fram lagom en månad före jul. I år blev det stormköket.

  Läs mer om artikeln: Årets julklapp lockar på utfärd

 • Sommarlovets viktigaste bucket list

  Inspiration , Publicerat:

  Läs mer om artikeln: Sommarlovets viktigaste bucket list

 • Framtidsbyggarna – ett tema med framtidstro

  Inspiration , Publicerat:

  28 februari 2022 fick omvärlden ta del av den senaste klimatrapporten från IPCC (The intergovernmental panel on climate change). António Guterres, FN:s generalsekreterare, sade i sitt presstal att ”jag har sett många vetenskapliga rapporter under min tid, men ingenting som liknar den här”.

  Läs mer om artikeln: Framtidsbyggarna – ett tema med framtidstro

 • Praktiska tips för vinterutflykten

  Inspiration , Publicerat:

  Den här texten är till dej som vill komma ut och njuta av februaris första värmande solstrålar, kanske ta årets första kopp kaffe på en av dina vandringar till favoritplatser i naturen, eller ta med familjen eller vänner på en skidtur. Det kan vara långt bort eller till närmaste skog. Vad du än ska göra så finns det alltid en anledning att komma ut och och njuta av februari- månaden då ljuset kommer tillbaka!

  Läs mer om artikeln: Praktiska tips för vinterutflykten