Svamp, eldar och natthimmel - Finska naturens dag

Inspiration , Publicerat:

Inkommande lördag är verkligen en naturens dag. Det är inte bara villavslutning (forneldarnas natt) utan också den finska naturens dag, sova ute dagen (Nuku yö ulkona), svampdagen och trädkramarveckan. Man blir nästan lite yr gällande allt man kan uppmärksamma och göra. Men tur nog passar allt ihop med varandra.

Ta en tyst minut för naturen och dig själv

Gå ut i skogen eller till en så naturnära plats som möjligt. Blunda. Vad hör du? Vilka dofter känner du? Hur känns marken om du böjer dig ner? Känner du mjuk mossa mellan dina fingrar eller en skrovlig sten? Vad händer med din kropp och själ när du stått en stund?

.

.

Krama träd

Träd är stabila, många var här innan du föddes och kommer vara kvar länge efter att du är borta. I Finland är det inte ovanligt att träd blir 200–300 år gamla. Krama ett träd, låt det vara den stabila punkten i ditt liv för en liten stund och låt det ge dig styrka. Kanske du hör det viska om allt som det varit med om under sitt långa liv eller de minnen ni har tillsammans?

Björkens språk
Stammen som ett papper
som har tunnats ut med tiden
som ett brev som någon nuddat
tills den blivit siden
som ett ark med svarta tecken:prickar, linjer, skåror
gamla ord som gömmer sig
i björkens mörka fåror

Bara fingertoppar vet det,
hur man läser spåren
av ett hemligt språk
som björken skrivit under åren

- Hanna Lundström

.

Svamp, eldar och natthimmel

Tänk dig en skogsdunge eller stranden vid en lugn sjö. Du har just kommit på plats och börjat sätta upp ditt tält eller vindskydd. Du ser svamp som skymtar i gräset och en eldplats redo att användas. Snart skymmer det, du ser stjärnorna som tittar fram och doften av stekt svamp. Du firar forneldarnas natt ute i naturen med himlen som tak.

Skolmaterial för finska naturens dag

Mappa har tagit fram en hel del material (på finska) för finska naturens dag. Med lite arbete har ni fixat passande uppgifter för klassen.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...