Kurran och Pigan på Äventyr!

Nyhet , Publicerat:

Hösten 2019 drog Kvarkens naturskola och Ålands naturskola igång med en ny temahelhet för daghem och förskola, som baserar sig på Lisa Moronis härliga böcker om Kurran och Pigan på äventyr. Och som det har varit äventyr! Flera hundra daghemsbarn på Åland och i Österbotten har fått träffa Kurran, Pigan och deras vänner både i höstskog och vinterlandskap. Vårens mirakel är på gång just nu.

Hur kom ni på att ta fram en temahelhet baserad just på Lisa Moronis böcker?
”Vi hade under en tid funderat på att göra en läsårsverksamhet till förskolan/barnomsorgen. Innehållet var oklart men under en naturskolekonferens förra året fick vi kontakt med Karlstads naturskola som tipsade om Lisa Moronis böcker om Kurran. Sen var det klockrent! Vi tycker att Lisa Moroni har lyckats så fint med innehållet i Kurran böckerna och kunde inspirera oss till en hel temahelhet. Böckerna har en spännande handling, de handlar om naturen, samarbete, vänskap och förstås en massa fantasi, precis allt det vi vill att naturskoldagarna ska innehålla.” svarar Åsa Andersson på Ålands naturskola.

Åsa Andersson från Ålands naturskola och Ida Berg från Kvarkens naturskola

Åsa, varför är det så bra med läsårsverksamhet, eller det som också kallas ”Ett år med naturskolan?"
”Vi på Ålands naturskola har under flera år erbjudit läsårsverksamhet till åk 3-4 (tidigare naturskolklass) och kände att det skulle vara roligt att göra något liknande för barnomsorgen, i Österbotten har läsårsverksamhet erbjudits till den här målgruppen tidigare. Jag gillar arbetssättet när vi träffas flera gånger under året, det blir mera kontinuitet både för barnen och oss på naturskolan.”

I konceptet ”Ett år med naturskolan” får samma daghemsgrupp eller skolklass träffa naturskolläraren fyra gånger per år. Temahelheten Kurrans Äventyr har haft följande teman: Det luktar skatt, Kurre ekorres konster i höstskogen, Lodjuret Lovis i vinterskogen och Vårens mirakel.

Till hösten 2020 planeras en ny temahelhet med annat innehåll, håll utkik!

Pigan håller utkik

Taggar

Du kanske också är intresserad av...