Hört talas om Freshabit?

Inspiration , Publicerat:

Den som följer oss i sociala medier ser troligen #freshabit dyka upp titt som tätt. Freshabit LIFE är ett sjuårigt EU LIFE-projekt (2016-2022), det största i Finland genom tiderna, vars ultimata mål är att förbättra Natura 2000-områdenas ekologiska status. I projektet deltar ett stort antal organisationer med varierande aktiviteter och åtgärder.

Natur och Miljös insats görs av naturskolorna och fokuserar på undervisning om och vid sötvatten. Vårt arbete koordineras av Naturskolan Uttern. Kvarkens naturskola står för projektets andel i Österbotten.

Bild: Paula Kallio / WWF

I projektet har vi under de första åren skapat och testat naturskoldagar för åk 5-6 och åk 7-9, med hjälp av testgrupper från skolor i Kristinestad och Pedersöre. Naturskoldagarna erbjuds periodvis till skolorna i projektområdet, men kan också beställas från våra andra naturskolor inom kort. Årskurs 5-6 erbjuds också en temadag om sötvatten på vintern. Detta bland annat eftersom vi lagt märke till att utomhuspedagogik om vintern inte är lika vanligt, och material för den kallare årstiden därför behövs.

Vi har skapat lärarhandledningen En djupdykning i sötvatten, som också finns tillgänglig på finska (Syväsukellus makeaan veteen). Den finns till för att vilken naturskola som helst i Finland ska kunna hitta aktuellt material för undervisning vid sjöar och åar. Också klasslärare och ämneslärare kan använda sig av handledningen, som har många kopieringsunderlag som lärare kan skriva ut och använda i sin egen undervisning.

Det senaste tillskottet till projektets material är fem filmklipp som inspirerar till egna utforskningar av sötvatten. Filmernas syfte är att förklara fältbiologiskt arbete på ett lättfattligt sätt, och visa att man inte behöver köpa in nya och dyra material för att gå in i rollen som biolog och undersöka vattendrag tillsammans med en skolklass.

Blev du nyfiken på projketet och vill veta mer? Kontakta projektledare Catherine Munsterhjelm

Taggar

Du kanske också är intresserad av...