Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Vi värdesätter din integritet

Vi använder cookies för att förbättra din surfupplevelse, visa personligt anpassade annonser eller innehåll och analysera vår trafik. Genom att klicka på "Acceptera alla" samtycker du till vår användning av cookies.Läs mer om de cookies vi använder.

Dina cookieinställningar har sparats.
Foto: Johanna Lindholm

Avfrosta frysen

För att din frys skall fungera länge och väl, utan att förbruka alltför mycket el, är det skäl att ta bra vara på den. När det samlas is i frysen cirkulerar luften sämre och det går åt mera energi för att upprätthålla rätt temperatur.

Genom att avfrosta frysen sparar du på energi och genom att ta vara på frysen bidrar du till att minska utsläppet föroreningar med 3,4 kg CO2 (1). Dessutom kan du få mera utrymme i din frys för att förvara mat som kanske även hjälper dig att minska på andelen matsvinn.

Enkla tips för hur du lätt och smidigt avfrostar frysen:

  1. Börja med att tömma frysen på all mat du har där inne i kylväskor och ställ väskorna på ett tillräckligt kallt ställe, så maten inte hinner tina upp (t.ex. balkong, gård eller grannes frys).
  2. Stäng av frysen och lämna frysdörren öppen. Kom ihåg att skydda ditt golv! Det kan vara bra att ha en djup ugnsplåt just vid nedre kanten av frysen och en handduk eller något där under, så att inget vatten kommer på ditt golv.
  3. Koka upp vatten och häll upp i en kastrull som du ställer in i frysen för att försnabba processen. Kom ihåg att med jämna mellanrum byta ut vattnet, så går avfrostandet snabbare.
  4. Rengör fryslådorna medan frysen avfrostas.
  5. När frysen väl har avfrostats är det skäl att torka alla ytor inuti frysen innan du ställer lådorna tillbaka in i frysen. På så vis undviker du att få ny is på ytorna genast från början.
  6. Sätt på frysen och vänta med att fylla frysen igen med maten tills den blivit tillräckligt sval, annars riskerar du att maten hinner tina upp och bli dålig.
Foto: Johanna Lindholm
Foto: Johanna Lindholm

Det är viktigt att se till att du har den rätta temperaturen i din frys för att optimera frysvarornas hållbarhet och frysens energiförbrukning. Frysen bör ha en temperatur på -18˚C. Redan 1˚C mera eller mindre förbrukar tillochmed 5 % mera el (2)!

När du väl tagit itu med att fixa med frysen kan du med samma ta och damma bakom frysen. Extra lager av damm bakom frysen försämrar kylaggregatets funktion, vilket också leder till onödigt stor elförbrukning.

Det lönar sig att avfrosta frysen och torka bort dammet en till två gånger om året. Det gör även gott att damma bakom ugnen och diskmaskinen när du engång kommit i farten.

Källor:
1: Spark Sustainability, Carbon Donut appen (01/2021)
2: Gigantti (01/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

  • Rengör fläckade matlådor

    Återanvändbara förvaringslådor är ett bra sätt att förvara matrester och minska på matsvinnet. Så här kan du förlänga livstiden på dina matlådor.

    Läs mer om artikeln: Rengör fläckade matlådor

  • Putsa ugnsplåten med socker

    Har dina ugnsplåtar med tiden samlat på sig en hel del med fastbränd smuts? Har du försökt bli av med det utan framgång?

    Ge inte upp hoppet! Det finns en mycket lätt och miljövänlig metod för att bli av med smutsen och snart ser dina ugnsplåtar ut som nya igen.

    Läs mer om artikeln: Putsa ugnsplåten med socker

  • Putsa skärbräda av trä

    Din skärbräda är ett av föremålen i köket som används mest. För att hålla skärbrädan fräsch och användbar en längre tid lönar det sig att behandla den alltid nu och då. Skärbrädan av trä samlar i sig bakterier och vätskor, men du kan med ett mycket lätt och enkelt sätt bli av med dem och förlänga brädans livslängd!

    Läs mer om artikeln: Putsa skärbräda av trä

  • Skötsel av gjutjärnspannor

    Gjutjärnspannor känns för många som arbetsdryga och jobbiga att sköta. Men egentligen kräver det inte så mycket jobb och ifall du sköter dem rätt, kan du använda dig av samma panna livet ut. Men hur tar man bra hand om dem?

    Läs mer om artikeln: Skötsel av gjutjärnspannor

  • Slipa knivar

    Köksknivar har en tendens att bli ovassa med tiden, speciellt om de får ligga löst i besticklådan och nötas mot andra knivar. Det kan man motverka genom att förvara varje kniv som måste vara speciellt vass i eget fack, men knivarna slits också då de används, så förr eller senare blir det aktuellt att slipa dem. För att slipa knivarna kan du använda dig av enkla vässningsapparater och slipstenar som finns till salu till överkomligt pris i husgerådsaffärer.

    Läs mer om artikeln: Slipa knivar