Foto: Johanna Lindholm

Reparera cykeln

Genom att välja att cykla istället för bil eller kollektivtrafik kan du på en gång förbättra på din kondition, spara pengar och skona miljön. Ifall alla i norden valde att cykla istället för att åka bil under en dag, skulle vi spara lika mycket växthusgaser som 770 000 flygresor till Thailand orsakar (1).

Genom att ta itu med att fixa din cykel och börja använda den mera flitigt kan du ha en stor inverkan på både ditt och miljöns välmående.

Här kommer tips på de vanligaste grejerna det lönar sig att kolla eller fixa alltid nu och då för att kunna cykla lätt och smidigt så länge som möjligt.

Vårfixa cykeln och sköt om den regelbundet

Tvätta cykeln regelbundet

 • Skölj av cykeln med vatten så att du blir av med den största smutsen.
 • Gnugga sedan cyklen ren med en trasa eller svamp. Diskmedel och vatten fungerar bra för att rengöra cykeln. Skölj av och torka cykeln torr tillslut.
 • Använd till exempel en gammal diskborste för att rengöra kedjan!

Olja cykelkedjan

 • Kedjan håller längre ifall du kommer ihåg att smörja den alltid nu och då, speciellt om du cyklar mycket och ofta.

Pumpa luft i hjulen

 • Det är skäl att alltid kolla att du har tillräckligt med luft i hjulen. Halvtomma hjul slits betydlig snabbare än de med lämplig mängd luft i sig.
 • Kolla även på våren när du tar cykeln i bruk igen, eller ifall du använt cykeln under hela vintern, att hjulens mönsterdjup finns kvar (inte slitits för mycket) och att det inte finns några sprickor eller början på hål.

Kolla att fot- och handbromsen fungerar

 • Är bromsklossarna slitna eller ej? Borde de bytas ut till nya?
 • Fungerar bromsarna annars som de skall?

Lösa skruvar eller andra delar?

Fungerar växlarna som de skall?

Kolla att du har alla nödvändiga reflexer och att dina cykellampor fungerar

 • När det är mörkt ute är det obligatoriskt att ha cykellampor. Lampan framtill skall vara vit och den som är baktill röd.
 • Cykeln skall även ha reflexer fram, bak och på sidorna.

Om du inte kan eller själv orkar laga cykeln lönar det sig att ta den till en cykelverkstad och be ett proffs ta en titt på den.

Källor:
1: Spark Sustainability, Carbon Donut appen (02/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Rätt tvätt förlänger livet på kläder

  Genom att ta bra vara på dina kläder och sköta dem rätt håller de betydligt längre och du kan samtidigt både spara pengar och skona miljön med det. Redan genom att använda samma plagg 3 gånger längre minskar du på klädesplaggets klimatpåverkan med 65 % (1) för att klädproduktionen är ingen miljövänlig syssla.

  Läs mer om artikeln: Rätt tvätt förlänger livet på kläder

 • Avfrosta frysen

  För att din frys skall fungera länge och väl, utan att förbruka alltför mycket el, är det skäl att ta bra vara på den. När det samlas is i frysen cirkulerar luften sämre och det går åt mera energi för att upprätthålla rätt temperatur.

  Läs mer om artikeln: Avfrosta frysen

 • Ta hand om yllekläder

  Tar du hand om ylleplagget får du en trogen vän för en lång tid framöver. Ylle behöver sällan tvättas och mår bra av att vädras eller ångas vid behov. Enstaka smutsfläckar kan du försöka skrapa bort med fingrarna.

  Läs mer om artikeln: Ta hand om yllekläder

 • Avnoppa kläder

  Stickade tröjor och andra stickade ylleplagg blir noppiga, men det betyder inte att de är av dålig kvalitet eller att de har kommit till sitt slut. Ta bort nopporna med en avnoppare och vips så har du en fräsch och stilig tröja igen!

  Läs mer om artikeln: Avnoppa kläder

 • Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

  Trädgårdsverktyg används i ur och skur och kan lätt bli rostiga med tiden. Med enbart en blandning på vatten och citronsyra kan du enkelt bli av med rosten.

  Läs mer om artikeln: Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra