Foto: Tuuli Solhagen

Laga läder och skinn

Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats förtjänar att repareras så att det verkligen håller länge i användning.

Vissa delar av exempelvis läderhandskar eller skinnvantar kan utsättas för mera slitage än andra och då kan den delen gå sönder med tiden. Släng inte bort vanten bara för det! Här tipsar vi om hur du reparerar skinn och läder i kläder och accessoarer.

Läderproduktion en miljöbov

Trots att läder är ett slitstarkt material är produktionen av läder en klimat- och miljöbov (1). Läder är i grunden ett naturligt material, det är ju ett djurs, ofta en nötkreaturs, skinn. Men före lädret kan användas som material i kläder, skor, väskor och inredning behöver det hanteras med starka kemikalier. Speciellt garvning av djurhud kan direkt kopplas till negativ miljöpåverkan (2). Garvningen sker i förhållanden där man inte alltid har möjlighet att ta hand om varken miljön eller människorna och tungmetaller, däribland krom, och kemikalier riskerar att rinna ut i naturen. För 250 kg läder behövs cirka 500 kg kemikalier (3). För att hantera den kemikaliemängden används 50 000 liter vatten, som blir avsfallsvatten och riskerar att förgifta grundvatten och jordbruksmark om det inte hanteras rätt (3). Läder härstammar från samma djuruppfödning som kött och bär därför också ansvar för köttets stora klimatpåverkan.

Därför lönar det sig att reparera och vårda läder så länge som möjligt. Du kan lappa läder med små bitar av annanslags läder. Om du gillar att rota på loppisar kan du samla på dig en liten reserv med läderbitar eller gamla läderaccessoarer för att i ett senare skede kunna reparera med hjälp av reservmaterialet.

Laga läderhandskar

Läderhandskar är ofta gjorda av mjukt och tunnt läder. Tjocka skinnvantar är däremot ofta grövre och av tjockare läder.

Tunna och mjuka läderhandskar kan du laga med att sy på en läderlapp. Använd synål som är menad för läder. Den är tillräckligt vass och grov för att orka föra tråden genom flera lager läder. Om du syr läder på en större yta kan du också sy med symaskin. Då ska du också komma ihåg att byta till en lädernål.

Att reparera kraftigare skinn kräver lite mera styrka. Om skinnet är riktigt tjockt behöver du först göra hål för stygnen. Använd då en smal lädersyl för att trycka igenom hålen i förväg. Efter det kan du lätt föra nål och tråd (tillräckligt stark tråd!) för att bilda söm.

Läder och speciellt tjockt och kraftigt skinn kan också limmas ihop. Använd textillim som lämpar sig för läder.

Lappad skinnvante. Lappad med både stygn och liten klick lim. Foto: Tuuli Solhagen

Har du läderskor som behöver rätt slags skötsel? Kolla tipsen om hur du sköter om läderskor.

Källor:
1: Collective Fashion Justice (3/2021)
2: Naturskyddsföreningen (3/2021)
3: Fair Action (3/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Skötsel av skor förlänger deras livslängd

  Alla skor behöver vårdas regelbundet för att få dem att hålla så länge som möjligt. Då du vårdar och reparerar dina skor med jämna mellanrum håller de betydligt längre.

  Redan när du köper nya skor är det skäl att fundera på hur du ska sköta om dem. Därför lönar det sig att redan vid detta skede fråga försäljaren om tips och råd för rätt sorts skötsel och se till att du har de rätta produkterna.

  Läs mer om artikeln: Skötsel av skor förlänger deras livslängd

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor

 • Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

  Att dragkedjan inte fungerar som den borde behöver inte betyda att du måste byta till ny dragkedja. Du kanske bara behöver reparera dragkedjan. Det kan vara att problemet löser sig med några små och enkla tricks som du inte behöver alltför många verktyg och tillbehör till.

  Läs mer om artikeln: Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

 • Byta dragkedja på jacka

  Då dragkedjan kör fast eller går sönder behöver den bytas ut. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att själv lyckas fixa dragkedjan!

  Läs mer om artikeln: Byta dragkedja på jacka