Foto: Johanna Lindholm

Rengöring av silverföremål

Många silverkärl och -smycken blir mörkare med tiden men med en lätt metod kan du rengöra dem så att silvret snart glänser igen.

Silverföremål får en mörkare yta med tiden på grund av att de oftast är gjorda av en blandning som innehåller koppar och då kopparn reagerar med svaveln i luften, det vill säga oxiderar, förmörknar färgen.

Du kan glömma att införskaffa butikernas färdiga silverputs som innehåller många kemikalier och räknas som farligt avfall. Du klarar dig bra med några tillbehör du oftast hittar i köket! Med följande knep får du snabbt och effektivit glänsande rent silver igen.

Putsa silver från mörka fläckar

Allt du behöver är:

 • ett fat
 • kokande vatten
 • aluminiumfolie
 • matsoda eller bakpulver
 • en trasa
  Foto: Johanna Lindholm

Gör såhär:

 1. Sätt ett ark aluminiumfolie i din skål, så att hela inre ytan täcks av aluminiumfolien.
 2. Placera silverföremålet i skålen och sätt på några matskedar matsoda eller bakpulver.
 3. Häll över kokande vatten så att hela silverföremålet täcks och vänta några minuter.
 4. När föremålet ser rent ut, är det bara att ta upp det och skölja under kranvatten och torka och polera med en trasa.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Rätt tvätt förlänger livet på kläder

  Genom att ta bra vara på dina kläder och sköta dem rätt håller de betydligt längre och du kan samtidigt både spara pengar och skona miljön med det. Redan genom att använda samma plagg 3 gånger längre minskar du på klädesplaggets klimatpåverkan med 65 % (1) för att klädproduktionen är ingen miljövänlig syssla.

  Läs mer om artikeln: Rätt tvätt förlänger livet på kläder

 • Avfrosta frysen

  För att din frys skall fungera länge och väl, utan att förbruka alltför mycket el, är det skäl att ta bra vara på den. När det samlas is i frysen cirkulerar luften sämre och det går åt mera energi för att upprätthålla rätt temperatur.

  Läs mer om artikeln: Avfrosta frysen

 • Ta hand om yllekläder

  Tar du hand om ylleplagget får du en trogen vän för en lång tid framöver. Ylle behöver sällan tvättas och mår bra av att vädras eller ångas vid behov. Enstaka smutsfläckar kan du försöka skrapa bort med fingrarna.

  Läs mer om artikeln: Ta hand om yllekläder

 • Avnoppa kläder

  Stickade tröjor och andra stickade ylleplagg blir noppiga, men det betyder inte att de är av dålig kvalitet eller att de har kommit till sitt slut. Ta bort nopporna med en avnoppare och vips så har du en fräsch och stilig tröja igen!

  Läs mer om artikeln: Avnoppa kläder

 • Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

  Trädgårdsverktyg används i ur och skur och kan lätt bli rostiga med tiden. Med enbart en blandning på vatten och citronsyra kan du enkelt bli av med rosten.

  Läs mer om artikeln: Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra