Foto: Johanna Lindholm

Stoppa sockor

Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

I Finland uppstår det årligen cirka 100 miljoner kilo textilavfall (1). I enlighet med det nya EU-direktivet ska textilavfall börja samlas separat senast år 2025. I Finland planeras textilavfallsinsamlingen börja redan år 2023 med bl.a en ny textilbehandlingsanläggning i Pemar, som planeras kunna bearbeta 12 miljoner kilo textilavfall, alltså kring 10 % av det årliga textilavfallet (1).

Detta löser dock inte hela problematiken med vår klädkonsumtion som fortfarande är ohållbar och belastar miljön. Innan fibrer kan effektivt återvinnas inom textilindustrin finns det mycket du kan göra för att förlänga användningstiden på dina kläder. Dra alltså ditt strå till stacken och börja med att t.ex. stoppa dina sockor!

Stoppa sockor snabbt och enkelt

Allt du behöver är:

 • En stoppningsvamp, eller något annat runt och hårt som du inte kan av misstag sy fast i sockan (t.ex. en glödlampa eller ett äppel)
 • En stoppnål med rund spets, men det går även med en vanlig nål
 • Garn som motsvarar strumpans garn i tjocklek och material (färgen är en bisak)

Gör såhär:

 1. Trä garnet på nålen och sätt stoppsvampen eller ett annat ersättande verktyg i sockan.
 2. Börja sy ett lodrät galler över hålet från ena kanten av hålet till det andra. Fånga upp så många lösa maskor som möjligt vid hålets kanter för att undvika att hålet sprättas upp ännu mera.
 3. När du sytt klart ett vågrät galler över hela hålet är det dags att börja sy lodrät över hålet. Börja sy så att du för nålen under ena och över följande vågräta stygn du nyss sytt, så att du får ett tätt nätverk över hålet.
 4. När du slutligen har ett tätt galler som täcker hela hålet gäller det bara att tillslut fästa alla trådar och så är det bara att fortsätta använda sockorna.
Foto: Johanna Lindholm

Har du andra kläder som behöver lite fixande? Kanske ett par jeans som borde lappas eller utekläder som behöver extra vård? Surfa vidare här på reparera mera för hjälp och inspiration med fixandet.

Källor:

1. Finland förbereder sig för att återvinna textilavfall – snart är det din och min tur | Klimat | svenska.yle.fi (5/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Laga läder och skinn

  Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats förtjänar att repareras så att det verkligen håller länge i användning.

  Läs mer om artikeln: Laga läder och skinn

 • Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

  Att dragkedjan inte fungerar som den borde behöver inte betyda att du måste byta till ny dragkedja. Du kanske bara behöver reparera dragkedjan. Det kan vara att problemet löser sig med några små och enkla tricks som du inte behöver alltför många verktyg och tillbehör till.

  Läs mer om artikeln: Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

 • Byta dragkedja på jacka

  Då dragkedjan kör fast eller går sönder behöver den bytas ut. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att själv lyckas fixa dragkedjan!

  Läs mer om artikeln: Byta dragkedja på jacka

 • Fräscha upp luktande skor

  Har dina träningsskor eller sneakers börjat lukta illa med tiden? Genom att ta bra hand om dina skor kan du hindra att skorna börjar lukta, men förr eller senare kan det ändå vara skäl att fräscha upp dem.

  Läs mer om artikeln: Fräscha upp luktande skor