Foto: Johanna Lindholm

Lappa tält och sovsäck

Om ditt tält, din sovsäck eller ditt liggunderlag går sönder behöver du kanske inte direkt köpa nytt. Utrustning för friluftsliv kan med fördel repareras, alternativt kan trasiga delar ersättas med reservdelar som det lönar sig att fråga efter i affären. Då man skaffar ett tält av bättre kvalitet brukar i förpackningen ingå ett reparationskit, som man bör ha med sig på utfärden.

Friluftsutrustning är praktiskt att ha med ute på äventyr och de hör ofta till i en naturnära livsstil. Men för att tillverka vattentäta material och fuktavvisande skal på textiler är ofta kopplat med farliga kemikalier. Specialbehandlade utekläder och utomhustextilier kan innehålla miljöfarliga PFC och PFAS-ämnen (1). Använd därför tältet och den utrustning du har in i det sista före du väljer att köpa nytt. Så här enkelt kan du fixa några vanliga defekter i friluftsutrustning.

Repor eller hål på tältduk, sovsäck eller liggunderlag

Mindre repor i tälten kan fixas med lappar med lim på ena sidan, som ofta finns med i reparationskitet. Ifall repan är större kan det vara skäl att sy ihop repan i fält med hjälp av björntråd och en synål.

Trasigt tält: tältbågen brister

I reparationskiten brukar det finnas en holk med vilken man kan foga ihop de båda bitarna av tältbågen igen. Finns det ingen holk kan man som nödlösning skarva ihop bågen med en av tältets jordkilar. Ifall den avbrutna tältbågen är av aluminium och har en brottyta som är vass och kan skada tält-duken lönar det sig att fila brottytan. En del reparationskit innehåller också en extra del av en tältbåge som man kan ersätta en bruten del med.

En tältbåges delar hålls ihop med ett gummiband som kan brista, vilket försvårar tältuppsättningen avsevärt. Det är därför bra att ha med gummiband i reserv. Gummibanden slits med tiden och därför lönar det sig att byta ut gummibanden med några års mellanrum för att undvika att de brister mitt under färden.

Söndrig dragkedja på sovsäck

Ifall dragkedjan gått sönder kan det bero på att löparen (den man drar upp och ner) har töjt och bör spännas. Det kan även vara att löparen gått sönder helt och hållet och bör bytas ut. Eller så kan det vara att tänderna gått sönder på dragkedjan och hela dragkedjan bör bytas ut. För närmare anvisningar för fixandet av dragkedjan klicka här för anvisningar:

Reparera dargkedjan

Foto: Tuuli Solhagen

Foto: Tuuli Solhagen

Detta tips har även funnits i tidningen Finlands Natur.

Källa:
1: Greenpeace Detox Outdoor (3/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor

 • Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

  Trädgårdsverktyg används i ur och skur och kan lätt bli rostiga med tiden. Med enbart en blandning på vatten och citronsyra kan du enkelt bli av med rosten.

  Läs mer om artikeln: Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

 • Putsa tvättmaskinen

  Tvättmaskinen samlar i sig smuts och senast när själva maskinen eller ditt byke börjar lukta lite unket är det dags att rengöra tvättmaskinen.

  Läs mer om artikeln: Putsa tvättmaskinen

 • Reparera söndrig telefonskärm

  Ett allmänt problem i dagens läge är att vi lyckas få sönder skärmen på vår smarttelefon. Alltför ofta väljer vi den enkla, men oekologiska lösningen, och köper en ny telefon när den söndriga skärmen börjar störa oss alltför mycket.

  Läs mer om artikeln: Reparera söndrig telefonskärm