Foto: Tuuli Solhagen

Laga sliten möbel

Många möbler kan repareras lättare än vad man skulle tror.

Möbler borde vara gjorda för att hålla i åratal. Gamla möbler är ofta tillverkade för att hålla, medan modernare produktion inte alltid lägger så stor vikt på hållbarheten. Om du har familjens gamla möbler eller fyndar fina skönheter på loppis och second hand kan du med enkla knep piffa upp dem lite och få dem nästan som nya.

Fixa gammla möbler i trä

Trämöbler slits med åren. Snygga till träet i benen eller bordsytan med att sandpappra det! Eventuellt kan du behöva en varmluftsblås (hårtork funkar bra!) eller en skrapa för att ta loss gammal målfärg. Pappra och fila trädelarna och olja eller lacka med miljövänlig trälack till sist.

Har stolen tappat fäste och blivit vinglig? Kolla instruktioner för hur du lagar en vinglig stol.

Slipa trädelar för att ge dem en ny fräsch yta. Foto: Tuuli Solhagen

Klä om stol, soffa eller fåtölj

Om du hittar en fin möbel på second hand och inte vet var den har haft sitt hem tidigare, är det förståeligt att vilja vara försiktig med vadderingen och textilierna. För att slippa rädslan om löss eller unken lukt hemma kan du klä om möbeln! Samtidigt som du fräschar upp hela soffan eller fåtöljen kan du också få den i precis den färg du önskar.

Möbeltapetsering är ett avancerat arbete och resultatet blir ofta bäst hos en kunnig möbeltapetserare istället för att göra ett eget försök. Möbeltapetseraren kan också bedöma när det är dags att förnya vadderingen.

Att klä om en sliten soffa istället för att köpa ny är ett miljösmart sätt att inreda i hemmet!

Möbeltassar skyddar golvet och stolbenen

Bord, stolar och soffor har ofta så kallade möbeltassar av filt under benen. Tassarna skyddar både golvet och benen mot slitage.

För mera inspiration och information om varför ta hand om gamla möbler kan du läsa om möbelproduktionens miljöpåverkan.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Reparera trög byrålåda

  Gamla byrålådor kan var knepiga att dra ut och kanske till och med vara orsaken till varför du funderar på att uppdatera till en ny och smidigare byrå. Men det finns ett snabbt och enkelt knep för att fixa din gamla byrålåda.

  Läs mer om artikeln: Reparera trög byrålåda

 • Laga repor och slitna ytor på trämöbler

  När trämöbler börjar få repor och slitna ytor är tröskeln att börja slipa och måla eller lacka om ytorna för många rätt så hög. Men tänk om du kunde behandla din möbel på ett mycket snabbt och effektivt sätt på ingen tid alls? Det enda du behöver är valnötter.

  Läs mer om artikeln: Laga repor och slitna ytor på trämöbler

 • Reparera vinglig stol

  Alltför ofta, då en stol går lite sönder eller blir vinglig, sätter vi den åt sidan och till slut gör vi oss av med den och köper en ny ersättande stol.

  Läs mer om artikeln: Reparera vinglig stol

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor