Foto: Johanna Lindholm

Putsa skärbräda av trä

Din skärbräda är ett av föremålen i köket som används mest. För att hålla skärbrädan fräsch och användbar en längre tid lönar det sig att behandla den alltid nu och då. Skärbrädan av trä samlar i sig bakterier och vätskor, men du kan med ett mycket lätt och enkelt sätt bli av med dem och förlänga brädans livslängd!

Vi finländare slösar på våra naturresurser i en oroväckande takt. Ifall alla i världen levde som vi finländare, skulle det behövas 3,6 jordklot för att upprätthålla denna livsstil (1). Årligen släger finländare i medeltal 482 kg avfall! Av dessa 482 kg hamnar 17 % på soptippen (2), det vill säga kan inte återvinnas cirkulärt. Ju mera saker vi reparerar och tar bra hand om för att förlänga deras livslängd, desto bättre är det för miljön. Så varför inte börja med att putsa din skärbräda av trä? För att få mera inspiration om varför det lönar sig att reparera och ta bra hand om dina grejer kan du läsa mera här.

Så putsar du din skärbreda

Bred ut ett lager salt på skärbrädan och låt den stå som sådan över natten så att saltet hinner dra i sig vätskorna och bakterierna som samlats på skärbrädan. Sedan är det bara att tvätta bort saltet följande morgon och därefter olja brädan med en neutral matolja som t.ex. rypsolja.

Foto:Johanna Lindholm
Foto: Johanna Lindholm

Detta är ett tips av norska Naturvernforbundet.

Källor:

1. WWF (01/2021)

2. Eurostat (01/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Putsa ugnsplåten med socker

  Har dina ugnsplåtar med tiden samlat på sig en hel del med fastbränd smuts? Har du försökt bli av med det utan framgång?

  Ge inte upp hoppet! Det finns en mycket lätt och miljövänlig metod för att bli av med smutsen och snart ser dina ugnsplåtar ut som nya igen.

  Läs mer om artikeln: Putsa ugnsplåten med socker

 • Skötsel av gjutjärnspannor

  Gjutjärnspannor känns för många som arbetsdryga och jobbiga att sköta. Men egentligen kräver det inte så mycket jobb och ifall du sköter dem rätt, kan du använda dig av samma panna livet ut. Men hur tar man bra hand om dem?

  Läs mer om artikeln: Skötsel av gjutjärnspannor

 • Slipa knivar

  Köksknivar har en tendens att bli ovassa med tiden, speciellt om de får ligga löst i besticklådan och nötas mot andra knivar. Det kan man motverka genom att förvara varje kniv som måste vara speciellt vass i eget fack, men knivarna slits också då de används, så förr eller senare blir det aktuellt att slipa dem. För att slipa knivarna kan du använda dig av enkla vässningsapparater och slipstenar som finns till salu till överkomligt pris i husgerådsaffärer.

  Läs mer om artikeln: Slipa knivar

 • Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

  Trädgårdsverktyg används i ur och skur och kan lätt bli rostiga med tiden. Med enbart en blandning på vatten och citronsyra kan du enkelt bli av med rosten.

  Läs mer om artikeln: Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

 • Putsa tvättmaskinen

  Tvättmaskinen samlar i sig smuts och senast när själva maskinen eller ditt byke börjar lukta lite unket är det dags att rengöra tvättmaskinen.

  Läs mer om artikeln: Putsa tvättmaskinen