Foto: Johanna Lindholm

Putsa tvättmaskinen

Tvättmaskinen samlar i sig smuts och senast när själva maskinen eller ditt byke börjar lukta lite unket är det dags att rengöra tvättmaskinen.

Ta hand om din tvättmaskin för att förlänga livet på den. Tvättmaskinen, och likaså diskmaskinen, behöver avkalkas för att få bort kalkavlagringar inne i maskinen. För att undvika att maskinen lämnar en unken lukt i kläder är det skäl att rengöra tvättmaskinen några gånger per år. Rengör maskinen med ett enkelt husmorstips för att hålla den i form en längre tid.

Tack för att du tar hand om dina vitvaror. De har en jätteinverkan på miljön och är värda att vårdas och ta hand om.

Så kan du rengöra tvättmaskinen

Allt du behöver är citronsyra från apoteket.

Också färska citroner och citronsaft innehåller naturligt citronsyra, men endast till en viss grad. För rengöring är det effektivast att använda färdigköpt citronsyra i pulverform. För snabbfix kan du också använda en överlopps halv citron som du lägger med disken eller tvätten i maskinen och låter den sprida sin doft under tvätten.

Gör så här:

 • Fyll i tvättmedlesfacket med 100 g citronsyra (denna mängd citronsyra gäller en tvättmaskin för 5kg tvätt) och tvätta en tom tvättmaskin med ett 90 ˚C program.
 • Tvätta en till gång en tom tvättmaskin, nu med vanligt tvättmedel med ett 60 ˚C program, så du får bort allt smuts som lösgjorts under första tvätten.
 • Efter det är din tvättmaskin färdig för normal användning igen.
Foto:Johanna Lindholm
Foto: Johanna Lindholm

Vad annat kan man rengöra med citron? Kolla tipset om hur tar bort svättfläckar på kläder med hjälp av citron!

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Reparera söndrig telefonskärm

  Ett allmänt problem i dagens läge är att vi lyckas få sönder skärmen på vår smarttelefon. Alltför ofta väljer vi den enkla, men oekologiska lösningen, och köper en ny telefon när den söndriga skärmen börjar störa oss alltför mycket.

  Läs mer om artikeln: Reparera söndrig telefonskärm

 • Rädda blöt telefon

  När din telefon fallit i vatten eller på annat sätt blivit fuktig gäller det att vara snabb i svängarna för att maximera chansen att lyckas rädda telefonen. Försök rädda telefonen genom att avlägsna fukten enligt anvisningarna nedan.

  Läs mer om artikeln: Rädda blöt telefon

 • Förläng telefonens batteritid

  Telefoners batterier håller sällan hemskt många år men med några goda tips kan du förlänga batteritiden på din telefon.

  Läs mer om artikeln: Förläng telefonens batteritid

 • Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

  Trädgårdsverktyg används i ur och skur och kan lätt bli rostiga med tiden. Med enbart en blandning på vatten och citronsyra kan du enkelt bli av med rosten.

  Läs mer om artikeln: Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

 • Fräscha upp vattenkokaren

  Någonting som alla tedrickare använder ständigt är en vattenkokare. Men när har du senast tagit en ordentlig titt in i din vattenkokare? Eller ifall du tagit en titt, när har du senast rengjort den?

  Läs mer om artikeln: Fräscha upp vattenkokaren