Foto: Johanna Lindholm

Lappa hål på gummistöveln

Vad är inte tråkigare än att traska ute i naturen och märka att din gummistövel läcker? Men ingen fara! Du kan lätt och enkelt lappa hålet på din gummistövel med samma metod som när du lappar en punktering på din cykel.

Årligen tillverkas det globalt upp till 24 miljarder par skor (1)! Och efterfrågan på skor i Finland är stor. År 2016 köpte vi finländare ungefär 17 miljoner par skor (2). Problemet är att produktionen av skor inte är någon miljövänlig syssla. Skoindustrin står för 1,5 % av världens föroreningar (3).

Så skona miljön och ta bra vara på de skor du redan har! Här berättar vi hur du går tillväga för att lappa hål på dina gummistövlar.

Så lappar du hål på gummistövlar:

Allt du behöver:

 • en svamp
 • diskmedel
 • en sax
 • sandpapper
 • ett kit för att fixa punktering på cykelns hjul

Gör såhär:

 1. Börja med att putsa gummistöveln ren runt hålet med hjälp av en svamp och lite diskmedel.
 2. Rugga upp gummiytan en aning med sandpapper, för att limmet skall fästas ännu bättre.
 3. Bred ut limmet som kommer med cykelrepareringskitet (oftast en typ av kontaktlim) och låt den torka en aning (någon minut).
 4. Placera sedan lappningsbiten, som du eventuellt klippt ut till passande storlek, på plats och tryck i några minuter så att den fästs ordentligt.
 5. När limmet inte mera är kladdigt har den torkat klart och gummistöveln är klar att användas igen.

Tipset har även funnits som artikel i Finlands Natur 4/2020.

Källor:
1: Eetti ry (3/2021)
2: Eetti ry (2/2021)
3: Spark Sustainability, Carbon Donut appen (2/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Förläng livet på utekläder

  Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

  Läs mer om artikeln: Förläng livet på utekläder

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor

 • Laga läder och skinn

  Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats förtjänar att repareras så att det verkligen håller länge i användning.

  Läs mer om artikeln: Laga läder och skinn

 • Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

  Att dragkedjan inte fungerar som den borde behöver inte betyda att du måste byta till ny dragkedja. Du kanske bara behöver reparera dragkedjan. Det kan vara att problemet löser sig med några små och enkla tricks som du inte behöver alltför många verktyg och tillbehör till.

  Läs mer om artikeln: Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

 • Byta dragkedja på jacka

  Då dragkedjan kör fast eller går sönder behöver den bytas ut. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att själv lyckas fixa dragkedjan!

  Läs mer om artikeln: Byta dragkedja på jacka