Foto: Johanna Lindholm

Slipa knivar

Köksknivar har en tendens att bli ovassa med tiden, speciellt om de får ligga löst i besticklådan och nötas mot andra knivar. Det kan man motverka genom att förvara varje kniv som måste vara speciellt vass i eget fack, men knivarna slits också då de används, så förr eller senare blir det aktuellt att slipa dem. För att slipa knivarna kan du använda dig av enkla vässningsapparater och slipstenar som finns till salu till överkomligt pris i husgerådsaffärer.

Allt du behöver är:

  • vässningsapparat och slipsten
  • slipolja eller vanlig matolja
Foto: Alva Nordman
Bild 1, Foto: Alva Nordman

Bilden ovan är ett exempel på en slipapparat som består av två slipstenar som med hjälp av fjädrar pressas mot varandra med en liten vinkel. Då man för in kniven mellan slipstenarna och drar den fram och tillbaka slipas båda sidorna av eggen samtidigt med exakt samma vinkel hela vägen, vilket är viktigt för att kniven ska hållas välbalanserad.

Foto: Alva Nordman
Bild 2, Foto: Alva Nordman

Bild två visar ett exempel på en vässningsapparat där knivseggen spänns fast. Ställningen har en serie hål på olika avstånd från kniven. Varje brynsten är försedd med en metallstång som passar löst i hålen. Då man vässer för man brynstenen över bettet och låter metallstången löpa av och an genom ett av hålen. Det yttersta hålet ger den största slipvinkeln och det innersta den minsta.

När du slipar knivar är det skäl att använda olja för att fånga slipdammet och leda bort värmen som uppstår i metallen under slipningen. Det finns både speciella slipoljor, men vanlig matolja fungerar också.

Detta tips har även funnits i tidningen Finlands Natur.

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

  • Putsa ugnsplåten med socker

    Har dina ugnsplåtar med tiden samlat på sig en hel del med fastbränd smuts? Har du försökt bli av med det utan framgång?

    Ge inte upp hoppet! Det finns en mycket lätt och miljövänlig metod för att bli av med smutsen och snart ser dina ugnsplåtar ut som nya igen.

    Läs mer om artikeln: Putsa ugnsplåten med socker

  • Putsa skärbräda av trä

    Din skärbräda är ett av föremålen i köket som används mest. För att hålla skärbrädan fräsch och användbar en längre tid lönar det sig att behandla den alltid nu och då. Skärbrädan av trä samlar i sig bakterier och vätskor, men du kan med ett mycket lätt och enkelt sätt bli av med dem och förlänga brädans livslängd!

    Läs mer om artikeln: Putsa skärbräda av trä

  • Skötsel av gjutjärnspannor

    Gjutjärnspannor känns för många som arbetsdryga och jobbiga att sköta. Men egentligen kräver det inte så mycket jobb och ifall du sköter dem rätt, kan du använda dig av samma panna livet ut. Men hur tar man bra hand om dem?

    Läs mer om artikeln: Skötsel av gjutjärnspannor

  • Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

    Trädgårdsverktyg används i ur och skur och kan lätt bli rostiga med tiden. Med enbart en blandning på vatten och citronsyra kan du enkelt bli av med rosten.

    Läs mer om artikeln: Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

  • Putsa tvättmaskinen

    Tvättmaskinen samlar i sig smuts och senast när själva maskinen eller ditt byke börjar lukta lite unket är det dags att rengöra tvättmaskinen.

    Läs mer om artikeln: Putsa tvättmaskinen