Foto: Tuuli Solhagen

Förläng livet på utekläder

Vårda och reparera dina utekläder så hålls de längre i gott skick. Kläder med tekniska funktioner behöver tvättas och skötas om på rätt sätt.

Vårda utekläder och specialmaterial på rätt sätt så att tekniska material behåller sin funktion längre. Det lönar sig att vara noggran med skötselprodukter då alla inte passar alla material och ändamål. Se i produktens anvisningar om produkten lämpar sig för t.ex. Gore-tex eller andra specialbehandlade ytor.

Kläder och utrustning för friluftsliv är ofta specialbehandlade för att tåla olika väderförhållanden. Tyvärr innebär det också risk för höga halter av PFC-kemikalier i tillverkningen eller behandlingen av textilierna och materialen. PFC-kemikalier är perfluorerade farliga kemikalier som har påvisats vara hälsofarliga för människor och djur och skadliga för miljön (1). Exempelvis Gore-tex-membranen tillverkas med miljöfarliga perfluorerade kemikalier. Membranvarumärket planerar att fasa ut de farligaste kemikalierna (2), men kläder som redan finns har förmodligen tillverkats med miljötärande kemikalier. Därför ska du vårda plaggen och sköta om specialbehandlingen på rätt sätt så att den tjänar dig och dina äventyr så gott som möjligt.

I Finlands slängdes redan år 2015 71 millioner kg kläder och textilier (3). Ta hand om dina kläder så de inte hamnar på soptippen! Trots att textilåtervinning är stort på kommande så är det inte säkert om specialbehandlade textilier, med till exempel vattenavvisande ytor, alls kan återvinnas. Enligt en studie om klädåtervinning (3) kan det vara effektivare att bränna ytbehandlade textilier i energiproduktion än att försöka separera kemikalier från tygfibrer för att återvinna tyget. Se nedan hur enkelt du kan förlänga livet på de jackor och utebyxor som du redan har där hemma!

Sköt om Gore-tex på rätt sätt

Gore-tex och andra ytbehandlade textilier behöver vårdas för att funktionen ska finnas även efter flera års användning. Skölj av eventuell smuts från plagget genast efter att du varit ute. Tvätta plagget regelbundet i tvättmaskin enligt tillverkarens tvättanvisningar. Impregneringen, den vattenavvisande funktionen, återaktiveras i varm luft. Därför rekommenderar många tillverkare att man torktumlar en Gore-tex jacka eller alternativt stryker hela jackan. Använd en handduk eller tygbit mellan jackan och strykjärnet för att undvika för het behandling. Om plaggets yta inte längre verkar vara tillräckligt vattenavvisande kan du använda dig av impregneringsmedel som du sprayar på plagget. Kolla med tillverkaren eller i en butik vilken som passar med just ditt plagg.

Impregnera jackan

Gör utekläderna vattenavvisande igen. Fuktavvisande tekstilier behöver impregneras med jämna mellanrum för att de ska fortsätta avvisa fukt. Följ alltid anvisningarna på plagget för att använda rätt medel för plagget, detta gäller speciellt specialbehandlade tekniska material. För naturfibrer, exempelvis bomullscanvas eller jeanstyg, kan du använda dig av impregneringsvax som består av bivax och paraffin. Men ett tunt lager vax får du också icke-tekniska tekstilier att tåla bättre vind och fukt.

Olja och vaxa oljerocken

Oljerocken är en riktig klassiker. Den håller lätt från generation till generation bara man inte låter den torka ut eller slitas. Ge en ordentlig oljebehandling till jackans utsida eller vaxa med för materialet ämnad vax. Oljetyget blir smidigt och får en skön glans.

Om du har fått hål på jackan kan du lappa den. Observera att då du syr stygn i oljetyget blir det små hål i tyget, vilket gör att området inte mera är vattentätt. Tänk också på att lappens material borde tåla väder och vind. Du kan lappa med matchande tweed, annan slitstark och tät ylletyg eller varför inte små läderlappar? Till sist kan du vaxa sömmarna runt lappen för att maximera impregneringen.

Lappad oljerock. Foto: Tuuli Solhagen

Lappa utekläder eller vattentät ryggsäck

Impregnerade kläder kan vara limmade i sömmarna för att inte ens sömmarna ska läcka. Då kan det vara svårt att lappa en reva eller byta dragkedja utan att ha sönder ännu mera av plagget. Då du behöver lappa ett hål eller en reva i utejacka kan du använda dig av så kallade klädplåster, det vill säga limma på en tyglapp. Det finns färdig lappmaterial som är fuktavvisande och passar bra för att lapa friluftsutrustning.

Om du däremot behöver byta dragkedja eller göra något större där det inte räcker med att lappa, kan du sy dragkedjan som vanligt och sedan behandla sömmen med impregnerande vax. Som ger en lätt vattenavstötande yta.

Lappa utekläder med självhäftande klisterlappar och vårda med passande vax och medel. Foto: Tuuli Solhagen

Källor:
1: Detox-Outdoor.org (3/2021)
2: Gore-tex.com (3/2021)
3: Miljöministeriet 2015: Tekstiilien uudelleenkäytön ja tekstiilijätteen kierrätyksen tehostaminen Suomessa. (3/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Stoppa sockor

  Att stoppa sockor är någonting som de flesta tidigare visste hur man skulle göra, men numera är det få som kan eller orkar ta itu med det. Med hjälp av anvisningarna nedan kan du lära dig stoppa yllesockor!

  Läs mer om artikeln: Stoppa sockor

 • Laga läder och skinn

  Läder är ett slitstarkt material som håller länge. Men lädret har en stor miljöpåverkan och det läder som redan tillverkats förtjänar att repareras så att det verkligen håller länge i användning.

  Läs mer om artikeln: Laga läder och skinn

 • Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

  Att dragkedjan inte fungerar som den borde behöver inte betyda att du måste byta till ny dragkedja. Du kanske bara behöver reparera dragkedjan. Det kan vara att problemet löser sig med några små och enkla tricks som du inte behöver alltför många verktyg och tillbehör till.

  Läs mer om artikeln: Reparera dragkedjan genom att fixa eller byta löparen

 • Byta dragkedja på jacka

  Då dragkedjan kör fast eller går sönder behöver den bytas ut. Här tipsar vi om hur du ska tänka för att själv lyckas fixa dragkedjan!

  Läs mer om artikeln: Byta dragkedja på jacka

 • Fräscha upp luktande skor

  Har dina träningsskor eller sneakers börjat lukta illa med tiden? Genom att ta bra hand om dina skor kan du hindra att skorna börjar lukta, men förr eller senare kan det ändå vara skäl att fräscha upp dem.

  Läs mer om artikeln: Fräscha upp luktande skor