Foto: Johanna Lindholm

Förläng telefonens batteritid

Telefoners batterier håller sällan hemskt många år men med några goda tips kan du förlänga batteritiden på din telefon.

Att producera en telefon tär mycket på miljön. Ändå konsumerar och slänger vi bort användbar elektronik i skrämmande takt. Enligt FN:s rapport från år 2014 producerade européer elavfall årligen i medeltal 15 kg/person (1) – och vi Finländare är inget undantag.

Förläng livet på din telefon och batteriet

Med de här tipsen får du din telefons batteri att hålla längre:

 1. För det första lönar det sig inte att låta batteriet bli helt tomt, eller ladda telefonen till max. Batteriet håller bättre om du laddar den ofta nästan fullt. Det lönar sig inte heller att ladda telefonen över natten som många gör. Batteriet tar skada av att vara kopplad till spänning, då den redan är fullt laddad.
 2. Utsätt inte heller telefonen för höga eller låga temperaturer. Batteriet tål inte heller stor omväxling i temperatur. Därför är det skäl att inte ha telefonen liggandes framme i direkt solsken. Eller på kalla vinterdagar oskyddade i fickan.
 3. Många appar har även automatisk uppdatering, som kan använda upp batteritid. Det gäller att kolla upp vilka appar du använder mycket som får självmant uppdatera sig själv, för att undvika detta.
 4. Ha även koll på vilka appar du har på i bakgrunden, fast du inte använder dem just då. Genom att stänga av apparna när du inte använder dem sparar även på telefonens batteritid.
 5. Sätt telefonens skärmljus på svagare alltid då när du kan, så sparar du lätt energi.
 6. Stäng av wifi, bluethoot och lokalisering, ifall du inte just då har behov av det.
 7. Sist kan du ställa in din telefon på strömsparläge, som begränsar användningen av funktioner då när du vill maximera batteritiden på t.ex. vandringar.

Källor:

1: Baldé, C.P., Wang, F., Kuehr, R., Huisman, J. (2015) (2/2021)

Taggar

Du kanske också är intresserad av...

 • Reparera söndrig telefonskärm

  Ett allmänt problem i dagens läge är att vi lyckas få sönder skärmen på vår smarttelefon. Alltför ofta väljer vi den enkla, men oekologiska lösningen, och köper en ny telefon när den söndriga skärmen börjar störa oss alltför mycket.

  Läs mer om artikeln: Reparera söndrig telefonskärm

 • Rädda blöt telefon

  När din telefon fallit i vatten eller på annat sätt blivit fuktig gäller det att vara snabb i svängarna för att maximera chansen att lyckas rädda telefonen. Försök rädda telefonen genom att avlägsna fukten enligt anvisningarna nedan.

  Läs mer om artikeln: Rädda blöt telefon

 • Putsa tvättmaskinen

  Tvättmaskinen samlar i sig smuts och senast när själva maskinen eller ditt byke börjar lukta lite unket är det dags att rengöra tvättmaskinen.

  Läs mer om artikeln: Putsa tvättmaskinen

 • Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

  Trädgårdsverktyg används i ur och skur och kan lätt bli rostiga med tiden. Med enbart en blandning på vatten och citronsyra kan du enkelt bli av med rosten.

  Läs mer om artikeln: Avrosta dina trädgårdsredskap med citronsyra

 • Fräscha upp vattenkokaren

  Någonting som alla tedrickare använder ständigt är en vattenkokare. Men när har du senast tagit en ordentlig titt in i din vattenkokare? Eller ifall du tagit en titt, när har du senast rengjort den?

  Läs mer om artikeln: Fräscha upp vattenkokaren