Minskat medborgarutrymme hotar miljöorganisationer och demokrati i Norden
Dela denna sida
Demokratin hotas då miljörörelserna tystas ner i flera nordiska länder. De nordiska miljöorganisationerna som hade sin årliga träff i Helsingfors den 7 maj är oroliga för denna utveckling.
Miljöorganisationer är en väsentlig del av civilsamhället. I hela Norden bidrar vi och våra medlemmar till en bättre politik genom att försvara naturen, miljön och klimatet – kärnfrågor för folkhälsan och långsiktig resiliens. Men i vissa länder är miljörörelsen under press: tillgången till rättslig prövning begränsas, finansiering skärs ner och röster tystas. Detta står i motsättning till nordiska demokratiska traditioner och principer samt till Århuskonventionen.
Vi bevittnar alltmer en oroande urholkning av utrymmet för medborgarutrymmet: växande press på forskare, journalister och offentligt anställda, hårdare straff för miljöaktivister och engagerade medborgare samt en försvagning av offentliga miljöinstitutioner.
Miljöorganisationer arbetar för den mänskliga rättigheten att ha en ren och hälsosam miljö, samt för naturens egna rättigheter. När civilsamhället utesluts från policyutformning, får begränsad tillgång till offentliga åhöranden eller hindras från att utkräva ansvar av regeringar, saknas meningsfulla granskningar av naturförstörande ekonomiska intressen. Resultatet kan bli att skyndsamma, obalanserade beslut tas – där natur, biologisk mångfald, klimat, och i slutändan alla medborgare drabbas av konsekvenserna från skadade ekosystem och växandeinstabilitet i samhället.
Istället för att öka ambitionerna för att hantera klimat- och ekologiska kriser ser vi motreaktioner i flera nordiska länder och inom EU. Viktiga skydd i betydelsefulla EU-förordningar och direktiv möter politisk press och tillbakadraganden och hotar att försvaga miljölagar och standarder. Samtidigt kommer krav på att EU-finansierade civilsamhällesorganisationer ska hindras från politisk påverkan, vilket utgör ett direkt hot mot det demokratiska deltagandet.
Även om situationen varierar mellan de nordiska länderna står vi i solidaritet. Denna region har länge varit en global ledare inom demokrati, hållbarhet och civilsamhälle. Vi måste skydda detta arv – och förnya det för nästa generation.
Vi uppmanar de nordiska regeringarna att:
- Skydda miljöorganisationernas demokratiska roll
Säkerställ att miljöorganisationer och deras medlemmar kan delta i offentlig debatt, policyutformning och rättsliga processer i miljöfrågor – i full överensstämmelse med Århuskonventionen.
- Motstå politiska försök att tysta miljöorganisationers påverkansarbete
Tillbakavisa narrativ och politik som delegitimerar miljöorganisationer, eller allmänhetens rätt till ren luft, rent vatten och en hälsosam naturmiljö. Säkerställ tillgång till miljöinformation, transparent beslutsfattande, rättslig prövning och meningsfullt offentligt deltagande.
- Försvara medborgarutrymmet och rättsstatsprincipen inom miljöfrågor
Ta tydlig ställning mot den globala trenden med krympande medborgarutrymme och miljöaktivism. Bekräfta demokratiska principer och behåll rättsstatsprincipen i kärnan av nordisk miljöförvaltning.
- Säkerställ hållbar finansiering för miljöorganisationer
Erkänn den vitala roll som offentligt stödda, medborgardrivna miljöorganisationer spelar, grundade av engagerade medborgare, och säkerställ att de inte undergrävs ekonomiskt eller begränsas i sin förmåga att förespråka natur, klimat och miljörättvisa.
Dessa nordiska miljöskyddsföreningar har skrivit under ovanstående uttalande i Helsingfors den 7 maj 2025:
- Suomen luonnonsuojeluliitto
- Finlands Natur och Miljö r.f.
- Svenska Naturskyddsföreningen
- Ålands Natur och Miljö r.f.
- Danmarks Naturfredningsforening
- Norges Naturvernforbund
- Føroya Náttúru- og Umhvørvisfelag
- Landvernd, landgræðslu- og umhverfisverndarsamtök Íslands
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet
Pressmeddelande , Publicerat:Henna Björkqvist har enligt prismotiveringen ”månat om demokrati, jämlikhet och en positiv attityd på ett föredömligt sätt. Hon ser möjligheter framom problem och värnar om andras välbefinnande.”
Läs mer om artikeln: Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet