Matdags – tid för miljön

Visste du att man allt mera uttrycker sig själv och sina värderingar med hjälp av specialdieter eller kostavvikelser i Norden? Det har blivit allt vanligare att begära individuellt anpassad specialmat i skolorna och på restaurangerna och det är numera långt ifrån pinsamt. Man kan bland annat vara laktovegetarian, ovovegetarian, stockholmsvegetarian, flexitarian och "riktig" vegetarian, alltså vegan. Frågan är varför? I början var det kanske främst för att man inte vill att djuren ska fara illa, men allt mera har hälso- och miljöaspekter spelat in. Man kan väl säga att "Jag är vad jag äter" har fått en ny dimension: jag står för vad jag äter.

Natur och Miljö vill bidra med information om hur man kan äta miljövänligt med tanke på både klimatet, den biologiska mångfalden och exempelvis övergödningen av vattendrag. Kort innebär det rejäl nedgång i köttätandet och mera grönsaker, bönor, linser och andra baljväxter samt inhemsk naturfisk. Vi behöver inte heller avstå från köttet helt och hållet, för betande kor på vårdbiotoper är i nyckelposition i upprätthållandet av den biologiska mångfalden. Det är alltså inte bara produkten i sig som avgör, utan också hur den har producerats: importerade ekologiska grönsaker kan vara klimatvänligare än det lokalproducerade nötköttet.

Lyssna här till Yle Vegas Slaget efter tolv (17.9.2020) där undertecknade diskuterar klimatsmart och miljövänlig mat tillsammans med professor i näringslära Mikael Fogelholm och kosthållchef Birgitta Parikka från Kimitoöns kommun: Vågar du byta biffen mot bönor?

Våga prova

Ur miljöns synpunkt är det mycket välkommet att huvudsakligen vegetarisk kost skulle införas i skolorna och daghemmen. Givetvis är det önskvärt att maten i de privata hemmen stöder den vegetariska skol- och daghemsmaten parallellt. Alla börjar från olika utgångslägen och behöver olika individuella lösningar. Lyckligtvis så finns det otaliga lösningar! För vissa hjälper det att börja med att ersätta hälften av köttet i maten med bönor, andra ersätter malet kött helt med riven havre eller sojakross, en tredje försöker inte alls ersätta köttet utan komponerar maträtterna helt på nytt och låter vegetariska produkterna tala för sig själv.

Vegetarisk mat är gott! Om du är skeptisk, prova igen! Hur många koppar kaffe behövde du dricka, tills det på riktigt föll dig i smaken? Om du saknar inspiration, gör en bildsökning över internet och låt de färggranna vegetariska maträtterna övertyga!

Text av:

Henna Björkqvist

Förbundsordförande för Natur och Miljö