Bild: Sara Kåll-Fröjdö

Jul på naturskolvis - Naturskolornas adventskalender

Följ med naturskolornas adventskalender presenterar roliga och lätta aktiviteter som man kan göra ute i vinterlandskapet.

#julpånaturskolvis

Adventskalender del 4: Mat år djuren i naturen

Gör egen mat åt fåglar, ekorrar och andra djur i skogen! I filmen berättar Åbolands naturskolas naturskollärare hur du gör.

Tilläggsmaterial till fjärde luckan

Gör egna talgbollar! Öppna pdf-materialet nedan för att se steg för steg anvisningar. Du kan också använda en mjölkkartong för som behållare för fågelmat.

Vill du veta fåglar som rör sig i din närnatur? Ladda ner naturskolornas fågelbingo och lär dig de vanligaste vinterfåglarna i Finlands natur.

Adventskalender del 3: Ljus i mörkret

Hur firar du Lucia eller skapar ljus i mörkret? Team Åsa bestämmer sig för att göra en islykta utomhus med naturmaterial i.

Kanske du också vill bygga en islykta? Fota den gärna och om du publicerar den på sociala medier använd #julpånaturskolvis

Tilläggsmaterial till tredje luckan

Is är spännande, man kan inte bara göra fina lyktor, man kan också trolla med is! Läs vårt tilläggsmaterial och testa experimentet!

Adventskalender del 2: Fira allemansrätten

Hur firar du helst den finska naturen? Via rörelse, avkoppling, samvaro eller kanske på något annat sätt? Fota ditt sätt att fira och publicera gärna på sociala medier med #julpånaturskolvis.

Tilläggsmaterial till andra luckan

Ladda ner materialet med fler tips på aktiviteter ute.

Skriv ut uppgiftskorten nedan och gå på reflexorientering i morgondunklet eller eftermiddagsskymningen tillsammans med din klass eller din familj. Alternativt kan du lägga upp en tipsrunda eller göra uppgifterna som stjärnorientering eller en i taget.

Utrustning: För reflexorienteringen behöver du ficklampor/pannlampor och reflexer (även gamla cd-skivor som hängs upp med snöre funkar bra). Papper och penna behövs för att skriva ner rätt svar. Om du är lärare, ta gärna en titt på sista sidan med svar och övriga tips innan ni sätter igång.

Lycka till!

Adventskalender del 1: Julgran eller djurgran

Julgran eller djurgran? Det är frågan som Ida och Oliver ställer sig i den första luckan i naturskolornas adventskalender. Det är nämligen så att om vi tittar noga märker vi att granen också är har andra uppgifter än att vara julgran. Naturskollärarna gör dessutom ett försök på att bygga en julgran.

Tilläggsmaterial till första luckan

Ladda ner materialet med fler tips på aktiviteter kring granen.

Naturskolornas adventskalender

Ett år med naturen innebär förväntningar. En ständig väntan på det som är på väg. Varje årstid bjuder på sitt unika särdrag. Då det närmar sig december har björnen gått i ide, skogsmusen samlat mat och flyttfåglarna begett sig till varmare länder. Kvar i vinterskogen skuttar haren, talgoxen letar ihärdigt efter någonting att äta och granar och tallar står där de alltid stått.


För den som tycker om att röra sig ute i naturen innebär vintern inget uppehåll. Kanske just du vill tillbringa mer tid utomhus? Kanske du vill bli utmanad tillsammans med dina klasskompisar? Då ska du följa med naturskolornas adventskalender fyra söndagar i december.

#julpånaturskolvis

Taggar