Regeringen vill försvaga vattenskyddet
Dela denna sida
Nyckelorden ”flexibilitet” och ”smidigare bestämmelser” verkar vara eufemismer som används i betänkandet för att omskriva sådana åtgärder som försvagar vattenskyddet.
TILL: Miljöministeriet
ÄRENDE: Utlåtande om miljömålen för vattenvården och avvikelser från dem; arbetsgruppens betänkande
DIARIENUMMER: VN / 30326 / 2022
Natur och Miljö tackar för möjligheten att ge ett utlåtande om planerna på att revidera miljömålen för vattenvården.
Vi noterar med bedrövelse att vattenskyddet hör till de största förlorarna i regeringens budgetproposition och att dessa nedskärningar nu påkallar ett behov att försämra den lagstiftning som styr miljömålen.
Eftersom budgetanslagen för vattenskyddet minskar med 85 procent kan miljömyndigheterna inte längre upprätthålla den tidigare ambitionsnivån.
Det mångordiga betänkandet visar med önskvärd tydlighet att det egentliga syftet med de planerade lagändringarna är att luckra upp nuvarande strikta miljöbestämmelser och underlätta avvikelser från miljömålen i vattenskyddet i samband med stora infrastrukturella projekt.
Paragraf 20b som berör förbudet att försvaga vattenskyddet hjälper föga om paragrafen inte preciseras och förtydligas ytterligare.
Paragraf 20c, som ger fri passage för avvikelser från miljömålen i samband med stora projekt, tillintetgör i själva verket det förbud som nämns i paragraf 20b.
Paragraf 24 ger därtill fria händer för regeringen och landets miljömyndigheter att försvaga de nuvarande miljömålen.
Nyckelorden ”flexibilitet” och ”smidigare bestämmelser” verkar vara eufemismer som används i betänkandet för att omskriva sådana åtgärder som försvagar vattenskyddet.
Natur och Miljö motsätter sig såväl paragraf 20c som 24 så som de beskrivs i betänkandet.
Den planerade revideringen av vattenlagstiftningen i kombination med massiva nedskärningar av budgetanslagen för miljöområdet kommer utan tvekan att utöka avrinningen av övergödande fosfor och kväve från kusttrakterna till Östersjön.
Det finns skäl att påminna att Finland redan nu har stora problem att leva upp till sina utfästelser i Östersjökommissionen Helcom och handlingsprogrammet Baltic Sea Action Plan som förpliktar alla Östersjöstater att se över sina utsläpp av fosfor och kväve.
Helcom konstaterade så sent som den 30 oktober i år att Östersjöns tillstånd inte har förbättrats nämnvärt åren 2016–2021. Helcom efterlyser av samma anledning kraftfulla åtgärder av alla Östersjöstater för att uppnå gynnsam ekologisk status i Östersjön.
Statsrådets planer att luckra upp miljömålen för vattenskyddet skulle försämra Östersjöns tillstånd ytterligare.
Natur och Miljö vädjar av ovan nämnda skäl till regeringen att skrinlägga sina planer på att ändra lagen om vattenvårds- och havsvårdsförvaltningen, miljöskyddslagen och vattenlagen eftersom ändringarna skulle försvaga de nuvarande miljömålen med ödesdigra följder för vattenskyddet i vårt land.
Med vänlig hälsning,
Camilla Sederholm
Verksamhetsledare
Natur och Miljö
Taggar
Du kanske också är intresserad av...
-
Orpos regering vill montera ned naturskyddet
Utlåtande , Publicerat:Regeringens budgetproposition för 2024 är ett katastrofalt dråpslag för miljöpolitiken och naturskyddet i vårt land.
Läs mer om artikeln: Orpos regering vill montera ned naturskyddet
-
Finland måste säga nej till gruvdrift till havs
Nyhet , Publicerat:Den här insändaren publicerades i Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat den 14 oktober 2023.
Läs mer om artikeln: Finland måste säga nej till gruvdrift till havs
-
Natur och Miljö motsätter sig brytning av järnmalm på havsbottnen
Utlåtande , Publicerat:Natur och Miljö efterlyser ett handlingsprogram som konkretiserar hur Finland ska inrätta nya marina skyddsområden och tillmötesgå sina internationella utfästelser för att skydda 30 procent av sina havsområden.
Läs mer om artikeln: Natur och Miljö motsätter sig brytning av järnmalm på havsbottnen
-
Ny förvaltningsplan för sälstammen får inte utöka jakten
Utlåtande , Publicerat:Förvaltningsplanen verkar i första hand vara en plan som vill utöka jakten på säl i stället för att utveckla skyddsåtgärder som skulle värna om sälbeståndens gynnsamma status.
Läs mer om artikeln: Ny förvaltningsplan för sälstammen får inte utöka jakten
-
Natur och Miljö välkomnar revideringen av vattenlagen
Utlåtande , Publicerat:Om vattenlagen revideras i enlighet med betänkandets förslag kommer det att inverka positivt på många vandringsfiskbestånd.
Läs mer om artikeln: Natur och Miljö välkomnar revideringen av vattenlagen